Blijf op de hoogte

Traumatische gebeurtenissen verhogen risico op hartziekten bij vrouwen

Vrouwen die ten minste drie traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, lopen een hoger risico om een hartziekte te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Pittsburgh School of Medicine.

De resultaten zijn recent gepresenteerd tijdens The North American Menopause (NAMS) Society Annual Meeting.

Endotheel disfunctie

Voor hun studie richtten de wetenschappers zich op het zogenoemde endotheel. Dit is de laag cellen die de binnenkant van het hart en bloedvaten bedekt. Het helpt om de samentrekking en ontspanning van de bloedvaten te reguleren.

Bij endotheel disfunctie functioneren de cellen niet goed. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk en vormt een risico voor de ontwikkeling van hartziekten.

Eerdere studies hebben het verband tussen mentale stress en het risico op endotheel disfunctie bekeken, maar er is nog maar weinig aandacht geweest voor de invloed van trauma’s.

Verband trauma’s en endotheel functie

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers gegevens van 272 vrouwen die zich in de postmenopauzale of premenopauzale fase bevonden. Geen van hen rookte.

Ook vertelden de deelnemers over de traumatische ervaringen die ze gedurende hun leven hadden meegemaakt. Dit kon een ongeluk betreffen, de dood van een kind of het ervaren van een natuurramp.

Meer trauma’s, hoger risico

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de vrouwen die ten minste drie traumatische gebeurtenissen hadden ervaren een zwakkere endotheel functie hadden dan degenen die minder of geen trauma’s hadden meegemaakt. Dit laat zien dat zij een hoger risico lopen op hartziekten.

Volgens het team laat hun studie het belang zien van psychosociale factoren bij de ontwikkeling van hartziekten bij vrouwen van middelbare leeftijd. Ze stellen dan ook dat artsen hier rekening mee zouden moeten houden bij het vaststellen van iemands risico.

Gerelateerde artikelen

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.