Blijf op de hoogte

Verhogen schoonmaakmiddelen de kans op chronische longziekten?

Ben je werkzaam in de gezondheidszorg en maak je hierom vaak gebruik van desinfecterende middelen? Mogelijk is dit niet zonder gevolgen. Onderzoekers suggereren dat blootstelling aan schoonmaakproducten het risico op chronische obstructieve longziekten (COPD) verhoogt.

De resultaten zijn recent gepresenteerd op de European Respiratory Society International Congress in Milaan.

Risico op ademhalingsproblemen

Er zijn al eerder onderzoeken gedaan naar het verband tussen ademhalingsproblemen en desinfecterende middelen. Zo bleek dat jongvolwassenen die deze producten gebruiken twee keer meer risico lopen om astma te ontwikkelen dan degenen die dit niet doen. Ook andere wetenschappers ontdekten dat blootstelling aan schoonmaakmiddelen de kans op longziekten verhoogt.

De invloed van desinfecterende middelen op COPD was echter nog onvoldoende bestudeerd, aldus de onderzoekers. Ze besloten zich hierbij te focussen op werknemers in de gezondheidszorg.

8-jarig onderzoek

Voor de studie bekeken de wetenschappers gegevens van meer dan 55.000 zusters die hadden deelgenomen aan de Nurses’ Health Study II. Dit is een van de grootste onderzoeken die ooit is gedaan naar het risico op chronische ziekten bij vrouwen.

Het team maakte een selectie van werkende zusters die geen geschiedenis hadden met COPD ten tijde van het onderzoek. Ze volgden hen gedurende 8 jaar lang, van 2009 tot 2017.

Om hun blootstelling aan desinfecterende middelen in te schatten, werd gebruikgemaakt van een vragenlijst en tabel met de middelen die zij voor hun werk moesten gebruiken. Voorbeelden waren glutaaraldehyde – wat vaak gebruikt werd om medische instrumenten te desinfecteren – bleek, waterstofperoxide en alcohol. Daarnaast richtte het team zich ook op substanties die zijn bedoeld om vloeren en meubels te reinigen.

Lees ook: Erkenning onderzoek voor longziekten

Risico COPD

In de periode van het onderzoek ontwikkelden 663 zusters COPD. Om andere oorzaken uit te sluiten, keken de onderzoekers ook naar factoren als roken, leeftijd, BMI en etnische achtergrond. Uiteindelijk ontdekten ze dat de zusters die elke week gebruikmaakten van middelen om de vloer te reinigen 22% meer risico liepen om COPD te ontwikkelen. Dit cijfer nam toe wanneer de chemicaliën vaker werden gebruikt.

Hoe zit het met ‘gewone’ schoonmaakmiddelen?

Het team stelt dat hun studie bewijs levert dat blootstelling aan desinfecterende schoonmaakmiddelen het risico op ademhalingsproblemen verhoogt. Ze benadrukken dat er richtlijnen dienen te komen voor het gebruik van de producten in ziekenhuizen.

Daarnaast stellen ze dat er meer onderzoek nodig is om causale verbanden vast te stellen. Sommige van de bestudeerde middelen, zoals bleek, worden vaak gebruikt in gewone huishoudens. De impact van deze producten op het risico op COPD is nog onbekend. Het is dan ook belangrijk dit nader te onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Luister nu naar de speciaal voor huisarts ontwikkelde podcast over shared decision making bij COPD-patiënten en de impact van verschillende inhalatoren op het milieu, met hoogleraar huisartsengeneeskunde en oprichter van…

Mensen met een longziekte vinden het belangrijk om de regie over hun behandeling en hun dagelijks leven in eigen hand te houden. Circa 40% vindt dit moeilijk en zou hier…

Een wegwerker herstelt schade aan het wegdek te midden van honderden passerende auto’s. Een boer ploegt zijn akker om nieuwe groenten te kunnen verbouwen. Een lasser creëert een verbinding tussen…

Binnen twee uur na blootstelling aan uitlaatgassen zijn er al epigenetische veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen. De waargenomen veranderingen zijn stuk voor stuk te relateren aan…

Bij het ontstaan van longproblemen en ziekten als COPD wordt al snel naar de patiënt zelf gekeken. Maar welke rol spelen zaken als de omgeving en vervuilde lucht? Is er…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.