Blijf op de hoogte

Innovaties in aanpak PH

Innovaties in therapie voor PH

Pulmonale hypertensie (PH) is een zeldzame, maar levensgevaarlijke ziekte. Alleen met een longtransplantatie is de patiënt te redden. Onbehandeld heeft PH een prognose van slechts enkele jaren. De laatste jaren zijn er verschillende innovaties in de aanpak van PH geweest.

“De meest krachtige medicatie voor PH is tevens de meest belastende: een continue infuustherapie. We hopen tabletten te ontwikkelen die net zo goed werken. Zo ver zijn we nog niet, maar dit wordt wel onderzocht”, vertelt cardioloog dr. Marco Post van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein.

Pulmonale hypertensie vroege diagnoseren

Een vroege diagnose van PH is belangrijk. Hoe sneller de ziekte wordt vastgesteld, hoe sneller met therapie gestart kan worden om de overlevingskansen te vergroten.

Omdat de ziekte vaak voorkomt bij andere ziekten, zoals sclerodermie, of aangeboren hartafwijkingen, is verbetering van behandelingsmogelijkheden voor deze aandoeningen eveneens essentieel.

Studies PH

Onlangs is een innovatieve studie naar pulmonale hypertensie afgerond. Daarnaast zijn er studies met de huidige middelen om te zien of het indicatiegebied verruimd kan worden.

Dr. Post: “Met relatief nieuwe middelen die op de markt zijn of gaan komen, proberen we patiënten met pulmonale arteriële hypertensie te behandelen, maar ook patiënten met bijvoorbeeld longembolieën of linkszijdige hartproblemen.”

Expertisecentra PAH

In de Pulmonale Hypertensie Werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Longziekten (NVALT) wordt ervaring gedeeld en wetenschappelijk onderzoek besproken. Inmiddels is een database operationeel, PulmoCor genaamd, om alle patiënten uniform te registeren en op te volgen.

De database biedt ook de mogelijkheid om wetenschappelijke data te delen. Het merendeel van de PH-expertisecentra neemt hieraan deel. Dr. Post: “We hopen dat PulmoCor zo leidt tot een wetenschappelijke output of het opstellen van kwaliteitsparameters. Dat zal de zorg voor PH-patiënten zeker verbeteren.”

Gerelateerde artikelen

Omdat Pulmonale Hypertensie een zeldzame ziekte is, wordt die diagnose niet snel gesteld. Wanneer daar uitsluitsel over gegeven kan worden is vaak al een lang traject aan onderzoeken en bezoeken…

Pulmonale arteriële hypertensie
De reumatoloog en de PAH-patiënt

In een ideale wereld zou een patiënt met Pulmonale Hypertensie (PH) in ieder geval een keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Dat stelt dr. Madelon Vonk (Radboud UMC), reumatoloog…

Het is belangrijk dat de onderzoeken naar Pulmonale Hypertensie (PH) en de onderliggende ziekte zo snel mogelijk plaatsvinden en de diagnose dus ook snel kan worden gesteld. Dat is belangrijk…

Pulmonale arteriële hypertensie
CTEPH, een bijzondere vorm van PH

Een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie is CTEPH. De letters staan voor chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie: een verhoogde bloeddruk in de longslagader die wordt veroorzaakt door chronische longembolieën ofwel bloedstolsels…

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een aandoening in de longen die leidt tot problemen aan het hart en uiteindelijk hartfalen. Patiënten hebben vaak last van inspanningsproblemen bij activiteiten als de trap oplopen of fietsen.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.