Blijf op de hoogte

Weesgeneesmiddel redmiddel zeldzame ziekte

Pulmonale arteriële hypertensie alleen tegen te gaan met weesgeneesmiddel

Zeldzame ziekten zijn vaak maar met een aantal, of soms zelfs met slechts één, geneesmiddel te bestrijden. Deze geneesmiddelen worden daarom weesgeneesmiddelen genoemd.

Geen alternatief weesgeneesmiddel

Volgens YousriMandour, partner bij ICSB Marketing en Strategie, bestaat er vaak geen alternatief voor een weesgeneesmiddel en daarom wordt het voor de overheid lastig de prijs te verlagen. “Volgens mij wil de overheid er daarom voor zorgen dat er minder weesgeneesmiddelen verbruikt wordt, want dat levert toch een besparing op.”

Weesgeneesmiddel van belang voor financiën ziekenhuis

Ziekenhuizen gaan als gevolg van de overheveling van medicatie voor zeldzame ziekten, zo denkt Mandour, meer vanuit hun eigen portemonnee denken en veel minder vanuit het perspectief wat goed is voor de patiënt. Als een ziekenhuis onder de jaarlijkse maximale budgetgroei van 2,5% weet te blijven, levert dit direct financieel voordeel op voor het ziekenhuis.

Tegenstrijdige belangen patiënt en ziekenhuis

Doordat ziekenhuizen aan hun eigen portemonnee denken, gaan de belangen van de patiënt en het ziekenhuis uit elkaar lopen. De belangen tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar komen juist dichter bij elkaar te liggen. “Er is ineens vanuit het ziekenhuis een financiële prikkel om de kosten terug te dringen, waardoor spanning ontstaat tussen artsen en het ziekenhuismanagement, tussen onderlinge maatschappen in het ziekenhuizen en mogelijk zelfs tussen artsen en farmaceuten.”

Patiënt dupe van overheveling

Weesgeneesmiddelen zijn in de regel duur, dus daar valt makkelijk een besparing te halen. De arts wordt beïnvloed door het financieel management van het ziekenhuis goedkopere of minder geneesmiddelen voor te schrijven, waarvan de patiënt de dupe wordt. “En het gaat om een relatief kleine groep patiënten, die moeilijk een vuist kan maken.”

Verandering zorg PAH niet noodzakelijk

Een van de aandoeningen die met een weesgeneesmiddel kan worden tegengegaan is Pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Deze aandoening zorgt voor een hoge bloeddruk in de longen en moet goed worden behandeld. De zorg is nu dan ook prima geregeld, met door de minister aangewezen expertcentra, nadere voorwaarden voor het voorschrijven, gecontroleerde geminimaliseerde distributie en geautomatiseerde data die evaluatie van interventies mogelijk maakt.

Hoe kan overheid bezuinigen op PAH?

Door de dreigende overheveling van PAH worden mensen met een progressief dodelijke aandoening met inspanning gerelateerde klachten de weg opgestuurd om hun medicatie op te halen. Daarnaast is er de dreiging dat patiënten door financiële redenen te laat de juiste medicatie krijgt voorgeschreven.

Een goed functionerend systeem wordt opgegeven omdat het besparingen zou opleveren. De focus zou beter gericht zijn op meer kwaliteit gaan leveren voor dezelfde prijs! Dat bespaart meer en structureel.

Gerelateerde artikelen

Omdat Pulmonale Hypertensie een zeldzame ziekte is, wordt die diagnose niet snel gesteld. Wanneer daar uitsluitsel over gegeven kan worden is vaak al een lang traject aan onderzoeken en bezoeken…

Pulmonale arteriële hypertensie
De reumatoloog en de PAH-patiënt

In een ideale wereld zou een patiënt met Pulmonale Hypertensie (PH) in ieder geval een keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Dat stelt dr. Madelon Vonk (Radboud UMC), reumatoloog…

Het is belangrijk dat de onderzoeken naar Pulmonale Hypertensie (PH) en de onderliggende ziekte zo snel mogelijk plaatsvinden en de diagnose dus ook snel kan worden gesteld. Dat is belangrijk…

Pulmonale arteriële hypertensie
CTEPH, een bijzondere vorm van PH

Een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie is CTEPH. De letters staan voor chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie: een verhoogde bloeddruk in de longslagader die wordt veroorzaakt door chronische longembolieën ofwel bloedstolsels…

Van haar bureaustoel is Harriëtte (46 en voormalig creditmanager bij een advocatenkantoor) in het ziekenhuis beland met vergevorderd (stadium 4) pulmonale arteriële hypertensie (PAH). “Eigenlijk was ik al op. Ik…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.