Vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan kunnen erna te maken krijgen met een niche, een holte in de baarmoeder op de plek van de keizersnede. Een dergelijke holte of defect ontstaat als de baarmoederwand niet volledig geneest. Vaak hebben deze vrouwen hierdoor langdurige, pijnlijke menstruaties of bloedingen na de normale menstruatie. Ook kunnen er problemen ontstaan met het zwanger worden of tijdens de volgende zwangerschap. Uit onderzoek van VUmc blijkt nu dat deze vrouwen baat hebben bij een laparoscopische baarmoederreconstructie waarbij deze niche wordt opgeheven. Deze ingreep wordt binnen Nederland vooral in VUmc uitgevoerd.

Bloedings- en pijnproblemen

Gynaecoloog en onderzoeksleider Judith Huirne: “Vrouwen met een groot defect en klachten hebben baat bij deze ingreep. Het blijkt hen niet alleen te helpen voor de bloedings- en pijnproblemen maar we zien na deze behandeling ook goede zwangerschapsuitkomsten bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblematiek”. Het onderzoek is verschenen in het gerenommeerde tijdschrift Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Meer bekendheid nodig

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 22.000 keizersneden uitgevoerd. Uit eerder onderzoek van VUmc bleek dat er na de keizersnede ook gevolgen kunnen zijn op de langere termijn, zoals bloedingsproblemen, problemen tijdens de volgende zwangerschap en mogelijk ook vruchtbaarheidsproblemen. Dit lijkt samen te hangen met een niche, dit is een holte (defect) in de baarmoeder op de plek van de keizersnede. Vaak lopen vrouwen lang rond met deze problemen voordat zij hulp gaan zoeken. En zelfs dan wordt de relatie met een niche niet altijd gelegd. Daarom is het belangrijk dat er meer bekendheid komt hierover, zowel bij patiënten als bij zorgverleners. Zo kunnen deze vrouwen eerder de juiste uitleg en eventuele behandeling krijgen. Ook lijkt het zinvol dat met vrouwen die een keizersnede overwegen of die genoodzaakt zijn om deze ondergaan deze vervelende gevolgen worden besproken.

Bron: VUmc