Blijf op de hoogte

Is slaapgebrek net zo schadelijk als alcohol?

Een slaaptekort kan van grote invloed zijn op het functioneren van onze hersenen. Zo kan het leiden tot geheugenverlies en een verstoorde visuele waarneming. Dat blijkt uit onderzoek van de David Geffen School of Medicine at UCLA en Tel Aviv University.

De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

Slaapgebrek en het brein

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers 12 mensen met epilepsie. Allen kregen zij elektrode-implantaten in hun brein, zodat geregistreerd kon worden wanneer ze aanvallen hadden.

De onderzoekers beschouwden slapeloosheid als een voorspellende factor voor epileptische aanvallen. De deelnemers werden gedurende de nacht wakker gehouden tot zij een aanval kregen. Hierbij werd de breinactiviteit gemonitord.

Daarnaast kregen de deelnemers een taak waarbij ze verschillende beelden aan de bijbehorende categorie moesten verbinden. Ook nu werd de elektrische activiteit van hun brein gemeten, met name de regio die wordt geassocieerd met het geheugen en visuele herkenning.

Slaapgebrek en het brein

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers een verband: hoe slaperiger de deelnemers werden, hoe moeilijker het werd om de taak te volbrengen. Met het gebrek aan slaap werden ook hun breincellen trager en verzwakte de neurale communicatie. De slapeloosheid bleek dus invloed te hebben op hoe effectief neuronen informatie kunnen encoderen en visuele stimuli kunnen omzetten in bewuste waarneming.

Ook zagen zij dat de breincellen die langer deden om te reageren, konden worden geassocieerd met trage breingolven. Deze golven worden normaal gezien tijdens slaapfasen. Ze verstoorden de breinactiviteit, de uitoefening van taken en leidde tot geestelijk verval.

Even gevaarlijk als alcohol

Het team concludeert dat slaapgebrek serieuzer genomen dient te worden en serieuze consequenties met zich meebrengt. Ook stellen ze dat een slaapgebrek hetzelfde effect op het brein heeft als dronkenschap. Iemand die vermoeid achter het stuur zit, dwaalt snel af met zijn gedachten. Dit komt doordat neuronen niet zo efficiënt zullen reageren als normaal. Dit is ook het geval bij overmatige alcoholconsumptie.

Volgens het team zou toekomstig onderzoek zich moeten richten op het bestuderen van de breinmechanismen die verantwoordelijk zijn voor het verval in geheugen en waarneming. Ook dienen de voordelen van een goede nachtrust te worden belicht.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.