Er wordt vaak gedacht dat een hond de slaap kan verstoren. Het tegenovergestelde blijkt echter waar te zijn. Onderzoekers veronderstellen dat de aanwezigheid van je viervoeter juist voordelig kan werken.

Tijd met je dier

De studie is recent gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings.
Volgens de onderzoekers is de relatie tussen baas en huisdier veranderd in de laatste jaren. Tegenwoordig zijn de meeste mensen het grootste deel van de dag weg van hun dier, waardoor ze de tijd samen maximaal willen benutten. Een manier om dit te doen, is bij elkaar slapen.

Comfort en veiligheid

Aan het onderzoek deden 40 gezonde volwassenen mee. Zij hadden geen slaapproblemen en waren minstens vijf maanden in het bezit van een hond. Om hun slaapgewoonten te meten, kregen zowel baas als dier een activiteits-tracker.

De wetenschappers ontdekten dat de mensen beter sliepen wanneer hun hond in de buurt was. Zij ondervonden een gevoel van comfort en veiligheid. Wel was er één kanttekening. De baasjes sliepen niet beter wanneer het dier zich bij hen in bed bevond. De kwaliteit van de slaap werd in dat geval verstoord.