Wetenschappers van de University of Liverpool hebben aangetoond dat hondenbezitters hun dier niet uitlaten om sociale of gezondheidsvoordelen, maar puur omdat het hen blij maakt. En daarbij geldt: hoe blijer de hond, hoe gelukkiger de eigenaar.

Gevoelens afhankelijk van hond

Voor het onderzoek werden 26 hondenbezitters geïnterviewd. Ook werd hen gevraagd hun persoonlijke ervaringen met uitlaten op te schrijven.

De wetenschappers ontdekten dat hoewel veel deelnemers zeiden voornamelijk voor hun dier te wandelen, ze er duidelijk zelf ook voordeel uit haalden. Wandelen maakte hen blij en de gevoelens waren afhankelijk van het plezier van hun viervoeter. Wanneer deze oud was of gedragsproblemen had, verminderde dit ook hun motivatie.

Sociale en gezondheidsvoordelen

Het feit dat uitlaten voor meer sociale interactie met andere hondenbezitters kan zorgen, werd als leuke extra gezien. Maar niet als reden om te gaan wandelen. Ook de gezondheidsvoordelen werden slechts als bijkomend voordeel beschouwd.

Over het algemeen bewegen hondenbezitters meer dan mensen die geen hond bezitten. Iemand die dagelijks een halfuur stevig met de hond wandelt, overschrijdt de minimaal geadviseerde bewegingsrichtlijn van 150 minuten per week.

Baas en hond gelukkig

Volgens de wetenschappers komt wandelen niet alleen de behoeften van de hond tegemoet, maar ook die van de eigenaar. Zij stellen dat campagnes gericht op het stimuleren van uitlaten zich niet zouden moeten focussen op sociale of gezondheidsvoordelen, maar op het geluk van de hond. Want wanneer het dier geniet, geldt dit ook voor het baasje.