Goed nieuws voor kaasliefhebbers. Onderzoekers veronderstellen namelijk dat het dagelijks eten van 40 gram kaas het risico op hartziekten en beroertes verlaagt. De resultaten zijn onlangs verschenen in de European Journal of Nutrition.

15 observerende studies

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers 15 observerende studies over de invloed van kaas op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen, coronaire hartziekten en beroertes. De onderzoeken betrokken in totaal meer dan 200.000 deelnemers en vonden plaats in een tijdsbestek van meer dan 10 jaar.

40 gram kaas per dag

Uiteindelijk ontdekte het team dat regelmatige kaasconsumptie verbonden was aan 18 procent minder risico op cardiovasculaire ziekten’. Ook ging het samen met 14 procent minder kans op een coronaire hartaandoening en 10 procent minder risico om een beroerte te krijgen.

De effecten werden het sterkst gezien bij deelnemers die ongeveer 40 gram kaas per dag consumeerden.

Beperkingen

Hoewel er sprake lijkt te zijn van een duidelijk verband, heeft de studie toch beperkingen. De bevindingen zijn gestoeld op een analyse die eerder dit jaar werd gepubliceerd. Ook hieruit bleek dat kaas en andere zuivelproducten het risico op cardiovasculaire ziekten kunnen verlagen. Beide studies zijn echter observerend, waardoor geen causaal verband kan worden aangetoond tussen kaasconsumptie en een betere cardiovasculaire gezondheid. Daarnaast waren beide onderzoeken verbonden aan de zuivelindustrie, wat de conclusies wellicht heeft kunnen beïnvloeden.

Bovenal is het belangrijk om te benadrukken dat kaas veel verzadigde vetten bevat. Het beschermende effect op het hart verdwijnt dan ook bij overmatige consumptie.