Blijf op de hoogte

Leren leven met slaapproblemen

Kees (24) heeft van jongs af aan al slaapproblemen. Vroeger kwam het door piekeren, maar nu is de oorzaak onbekend. Na alles geprobeerd te hebben om zijn nachtrust te verbeteren heeft hij er mee leren leven. “Eens in de twee weken onopzettelijk een nachtje doorhalen, dat neem ik maar voor lief.”

Wanneer merkte je dat je insomnia hebt?

“Van kleins af aan had ik al problemen met in slaap komen. Ik was toen erg aan het piekeren denk ik, en toentertijd verzonnen mijn ouders daar verschillende oplossingen voor. Ik kreeg bijvoorbeeld kruikjes met warm water en later doekjes met slaapolie. De geur hiervan werkte rustgevend maar dit was helaas van korte duur.

Ook kreeg ik CD’s met experimentele slaapmuziek van de moeder van een vriend van me. Dit ging een tijdje erg goed maar op een gegeven moment verloor het zijn werking. Daarna begon ik eigenlijk met lezen en daar heb ik heel lang baat bij gehad. Totdat ik nachten begon door te halen met lezen.”

Wat gebeurde er toen? Heb je professionele hulp gezocht?

“Toen ik wat ouder werd ben ik natuurlijke slaapmiddelen gaan gebruiken zoals melatonine en valeriaan. Melatonine werkte niet en van valeriaan werd ik duizelig wakker. Dit was natuurlijk niet echt ideaal. Ook heb ik een tijdje wiet en hasj gerookt om in slaap te komen maar dat werkt nu averechts.

Verder heb ik nooit professionele hulp gezocht omdat ik ermee opgegroeid ben en dan is het normaal, geen reden tot ongerustheid. Eens in de twee weken onopzettelijk een nachtje doorhalen, dat neem ik maar voor lief.”

Hoe beïnvloedt het je dagelijks leven?

“Met werk is het soms erg irritant. Als je doordeweeks niet in slaap kan komen bereik je rond 4 uur ’s nachts zo’n punt dat je denkt: zal ik het nog proberen of haal ik deze nacht door? Je wilt natuurlijk niet door de wekker heen slapen en te laat komen op werk.

Toen ik nog studeerde dronk ik af en toe een fles rode wijn leeg om in slaap te komen maar dat is nu natuurlijk geen goed idee meer. En voor de rest ben ik af en toe erg moe en is m’n weerstand laag. Dan merk ik natuurlijk dat ik sneller vatbaar ben voor verkoudheid en hoofdpijn.”

Heb je dingen moeten opgeven door insomnia?

“Nee, op een gegeven moment heb je niet meer zoveel slaap nodig om op een redelijk niveau te kunnen functioneren. En anders sleept koffie je de dag wel door.

Ik weet ook niet of ik persé insomnia heb want ik heb nooit professionele hulp gezocht. Ik zie het dus meer als een obstakel dan een aandoening.”

Wat wil je meegeven aan je lotgenoten?

“Lotgenoten klinkt erg zwaarmoedig maar als ik advies mag geven is het wel dat je zelf moet uitzoeken wat helpt. Het klinkt misschien raar maar als ik nu problemen heb met slapen dan luister ik naar discussies en debatten op YouTube.

Dit zal niet voor iedereen werken dus blijf zelf zoeken naar een oplossing die voor jou werkt. En besef dat het niet het einde van de wereld is om zo nu en dan een nachtje door te halen.”

Gerelateerde artikelen

Koffie of thee voor het slapengaan zou geen invloed op je nachtrust moeten hebben beweren onderzoekers van de Harvard Medical School (HMS) en Florida Atlantic University (FAU). Ze voerden een…

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van slaap(duur) op de gezondheid. Reden voor de wetenschap om blijvend onderzoek te voeren naar dit verband. Daar kan nu weer een…

Kinderen onder de 12 jaar die minder vaste eet- en slaappatronen hanteren, blijken meer slaapklachten te hebben dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat melden onderzoekers…

13 tot 18-jarigen die dagelijks achter een smartphone, tablet of pc zitten voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Het gaat met name om klachten als later in slaap vallen, korter…

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Daarnaast waarderen patiënten de kwaliteit van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.