Hoewel bekend is dat oestrogeen een rol speelt bij migraine bij vrouwen, laat nieuw onderzoek zien dat het vrouwelijke geslachtshormoon ook een rol kan spelen bij mannen met de aandoening. Dat melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hun resultaten staan in het medisch tijdschrift Neurology.

Aanwezigheid vrouwelijke hormoon

In het onderzoek werden in het bloed de niveaus gemeten van de vrouwelijke hormonen oestradiol en oestrogeen en het mannelijke hormoon testosteron. De wetenschappers namen vier bloedmonsters van elke deelnemer op een enkele dag, elk drie uur uit elkaar. Voor diegenen met migraine werden de eerste bloedmonsters genomen op een dag waarop ze een migraine hadden en daarna elke dag daarna tot de deelnemer een migraineaanval had.

Hogere oestrogeenspiegel

De studie vergeleek 17 mannen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar die gemiddeld drie keer per maand een migraine hadden met 22 mannen zonder migraine. Alle deelnemers waren van gezond gewicht en niemand gebruikte medicijnen waarvan bekend is dat het de hormoonspiegels beïnvloedt.

Er werd ontdekt dat mannen met de aandoening in periodes van migraine een hogere oestrogeenspiegel hadden. Dit gehalte was 97 picomol per liter (pmol / L), vergeleken met 69 pmol / L, bij mannen zonder de aandoening. De testosteronniveaus waren voor beide groepen vergelijkbaar. Dit resulteerde in een lagere verhouding van testosteron tot oestrogeen tijdens migraine-episodes. De testosteronniveaus namen 24 uur vóór een migraine toe bij mannen die last hadden van symptomen die meestal voorafgaand een aanval voorkomen, zoals vermoeidheid, spierstijfheid en food cravings.

Relatief tekort aan testosteron

Deelnemers vulden ook vragenlijsten in over symptomen veroorzaakt door een tekort aan testosteron, zoals stemmingswisselingen of een laag energieniveau. Bij mannen met migraine bleken deze symptomen vaker aanwezig en ernstiger. In totaal gaf 61% van de mannen met migraine aan dergelijke symptomen te hebben in vergelijking met mannen zonder migraine (27%).

Meer onderzoek nodig

Volgens onderzoeker Ron van Oosterhout is dit voor het eerst dat er aanwijzingen zijn gevonden over de rol van geslachtshormonen bij mannen met migraine. Hij benadrukt wel dat er meer onderzoek nodig is onder grotere populaties om de bevindingen te valideren.

De onderzoekers hopen dat hun resultaten aanknopingspunten bieden voor nieuwe behandelingsmogelijkheden voor migraine.