Blijf op de hoogte

Medische revolutie in reconstructieve chirurgie

Er is, zo stellen artsen, sprake van een medische revolutie in de reconstructieve chirurgie. De impact van de driedimensionale technologie is vergelijkbaar met de revolutie van de CAD-CAM- technologie in de industrie.

Bij deze technologie worden producten ontwikkeld en vormgegeven door middel van een computersysteem (computer aided design) en vervolgens met behulp van speciale software door productiemachines worden gefabriceerd (computer aided manufacturing).

De techniek is in de medische wetenschap echter geen vervanging voor de chirurg, maar maakt het hem of haar mogelijk zich beter voor te bereiden op de operatie. Daarnaast geeft het tijdens de operatie belangrijke informatie over het te behandelen gebied.

Dankzij de inzet van de 3D-technologie in de mond, kaak- en aangezichtschirurgie is de zorg voor de individuele patiënt de afgelopen jaren sterk verbeterd. De technologie kan in alle fasen van het behandelproces worden gebruikt. In de diagnostische fase kan, met behulp van onder meer een CT-scans, een gebitscans en een 3D-gelaatsfoto’s, een zo goed mogelijk beeld worden gevormd van het te behandelen gebied.

Er wordt in feite een virtuele patiënt gebouwd die vervolgens tijdens de planningsfase kan worden gebruikt voor een virtuele reconstructie. Als geen sprake is van acuut te behandelen trauma worden ook de wensen van de patiënt meegenomen in de behandelplanning.

In de preoperatieve fase biedt de 3D-technologie de mogelijkheid om te onderzoeken op welke wijze de operatie het best kan worden uitgevoerd. Dankzij die nauwkeurige planning zal de uiteindelijke operatie sneller en voorspelbaarder verlopen.

Minder complicaties

Tijdens de operatie wordt de 3D-technologie ingezet bij de navigatie-geassisteerde chirurgie en het gebruik van bijvoorbeeld 3D-geprinte boor- en zaagmallen, zodat precies bekend is waar en hoe bot moet worden weggehaald of juist geplaatst.

Door de beelden van de virtuele operatie tijdens de werkelijke operatie te gebruiken, weet de chirurg ook exact waar spieren, zenuwen en bloedvaten lopen. Hierdoor verloopt de operatie sneller en vermindert het aantal complicaties. Daarnaast maakt de technologie het resultaat voorspelbaarder.

“Dat heeft ook gevolgen voor het aantal secundaire correcties”, meldt professor dr. Stefaan Bergé, afdelingshoofd MKA-chirurgie en oprichter van het 3D-lab van Radboudumc in Nijmegen. “De 3D-technologie wordt bijvoorbeeld ook door onze plastische chirurgen bij borstreconstructies ingezet. Het aantal secundaire correcties is door deze manier van werken duidelijk gedaald.”

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Als patiënten op 3D-wijze worden voorbereid voor verdere behandeling is het ook mogelijk zware aangezichtspathologie zo te herstellen dat een zo optimaal mogelijke uitkomst wordt gerealiseerd.

“Als je iemand weer een normaal gezicht kunt geven, heeft dat een enorme impact. Het geeft iemand weer zelfvertrouwen en heeft direct invloed op hoe iemand zich voelt en functioneert”, weet professor dr. Fred Spijkervet, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. “Er is sprake van een medische revolutie”, stelt Spijkervet. “De nieuwe technologie wordt ook al ingezet door onder meer plastisch chirurgen, orthopedisch chirurgen, neurochirurgen, thoraxchirurgen en cardiologen.” Ook Bergé spreekt over een revolutionaire innovatie. “De 3D-technologie biedt ons de mogelijkheid om de zorg beter, sneller, juister en goedkoper te maken.”

Gerelateerde artikelen

Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team…

Regelmatig ervaren mensen met gehoorverlies ook oorsuizen. Zo ook Pim Hermans, al ontdekte hij pas dat hij gehoorverlies had toen hij besloot wat aan het oorsuizen te gaan doen. Het…

Het metabolisme van kraakbeencellen – welke voedingsstoffen ze gebruiken – speelt een belangrijke rol in de goede groei van de lange beenderen in armen en benen. Als de kraakbeencellen een…

Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten, die zonder uitzondering zeldzaam zijn. Toch hebben zo’n 10.000 Nederlandse gezinnen met een van deze ziekten te maken. Door betere diagnostiek en behandeling worden…

De hoogst mogelijke kwaliteit van leven; daar zet het team van MondZorgPlus zich dagelijks voor in. Dankzij een specialisatie in mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.