Blijf op de hoogte

Meer behoefte aan donoren

Momenteel staan zo’n 950 mensen op een wachtlijst voor een donororgaan. Dit aantal blijft groeien in verhouding tot het aantal beschikbare donoren van orgaan en/of weefsel. Bij weefsel moet je denken aan onder andere huid, hoornvlies, hartklep en bot.

Wanneer zijn donoren geschikt?

Volgens het CBS heeft sinds 2015 ongeveer een kwart van de Nederlanders toestemming gegeven voor het gebruik van diens organen of weefsels na overlijden. Op het moment dat een persoon komt te overlijden en diens organen gebruikt worden voor transplantatie, spreken we over postmortale transplantatie. Een belangrijk gegeven hierin is hoe geschikt de organen zijn.

Iemand die zich heeft laten registreren in het donorregister en hiermee haar organen beschikbaar stelt, is niet per definitie een geschikte orgaandonor. Onderstaand tref je een overzicht aan van de belangrijkste criteria die gelden voor een geregistreerde donor die is komen te overlijden.

  • het moment, de plaats en de oorzaak van het overlijden
  • de lichaamsconditie van de overledene
  • de kwaliteit van de organen en weefsels
  • Het systeem van donorregistratie

    Ieder jaar overlijden er ongeveer 150 personen die op een wachtlijst staan voor een nieuw orgaan. Daarnaast daalt het aantal transplantaties en stijgt het aantal donorpatiënten. Nu is het zo dat mensen zelf kunnen aangeven of zij geregistreerd worden als donor. Dit systeem werkt niet optimaal, omdat mensen die helemaal geen keuze maken niet actief worden benaderd.

    De overheid ontvangt steeds meer druk van binnen- en buitenaf om in de wet een actief systeem van donorregistratie vast te leggen. Hiermee wordt iedereen tot 18 jaar die nog geen keuze heeft gemaakt gevraagd alsnog een keuze door te geven. Mocht hier geen reactie op binnenkomen dan worden zij automatisch geregistreerd als donor, met de optie om dit alsnog te wijzigen.

    De donorweek

    Initiatieven van donorstichtingen, patiëntenverenigingen en het ministerie van VWS hebben de laatste zes jaren niet het gewenste resultaat opgebracht. De donorweek is een initiatief van de eerder genoemde partijen, waarin acties worden gevoerd die moeten leiden tot donorregistratie. Dit jaar zal de donorweek starten op 10 oktober.

    De oproep van een nierpatiënt

    Florin Anca (27) is geboren met een chronische nierafwijking. Zijn nierfuncties werken nog voor 25%. Hij hoopt met een vernieuwing van het systeem dat de wachtlijsten voor het krijgen van een nieuwe nier korter worden. In het algemeen pleit hij voor meer donorregistraties en kortere wachtlijsten, waardoor de levensverwachting van patiënten toeneemt. Met het oog op een verhoogde levensverwachting ziet hij ook mogelijkheden voor de economie. Hiermee doelt hij op langdurig zieke patiënten die weer kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.

    Gerelateerde artikelen

    Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team…

    Regelmatig ervaren mensen met gehoorverlies ook oorsuizen. Zo ook Pim Hermans, al ontdekte hij pas dat hij gehoorverlies had toen hij besloot wat aan het oorsuizen te gaan doen. Het…

    Het metabolisme van kraakbeencellen – welke voedingsstoffen ze gebruiken – speelt een belangrijke rol in de goede groei van de lange beenderen in armen en benen. Als de kraakbeencellen een…

    Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten, die zonder uitzondering zeldzaam zijn. Toch hebben zo’n 10.000 Nederlandse gezinnen met een van deze ziekten te maken. Door betere diagnostiek en behandeling worden…

    De hoogst mogelijke kwaliteit van leven; daar zet het team van MondZorgPlus zich dagelijks voor in. Dankzij een specialisatie in mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking,…

    Reactie

    Plaats een opmerking

    Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.