Er komen steeds meer Nederlanders bij en ons land vergrijst. Hierdoor groeit ook het aantal personen die met een of meerdere chronische aandoeningen te maken hebben.

12 miljoen mensen met minstens één chronische aandoening

Het Trendscenario 2018 bracht in kaart dat er in 2040 12 miljoen mensen zullen zijn met minimaal één chronische of langdurige aandoening. Deze cijfers zijn een weergave van de mensen die ooit een registratie van een chronische ziekte in hun huisartsendossier hebben gehad. Ze geven geen informatie over de hoeveelheid zorg die mensen gebruiken voor hun aandoeningen of hoe gezond of beperkt mensen zich voelen. De meest voorkomende aandoeningen zullen artrose, nek- en rugklachten en diabetes zijn.

Drie of meer aandoeningen

Er is sprake van multimorbiditeit als meerdere ziekten tegelijk aanwezig zijn die elkaar onderling beïnvloeden, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Door de vergrijzing zal er in de komende 20 jaar een stijging zijn van het aantal mensen met meerdere aandoeningen. Met name bij ouderen, zij hebben namelijk vaker dan jongeren meerdere aandoeningen tegelijk. Meer dan 25 procent van de mensen zal twee of meer chronische aandoeningen hebben. Het totale aantal zal uitkomen op 5,5 miljoen in 2040. Volgens het trendscenario komt deze toename grotendeels door de groep met drie of meer chronische aandoeningen. Die bestaat nu uit 2,4 miljoen en zal stijgen naar 3,3 miljoen mensen.

Ander type zorg nodig bij multimorbiditeit

Het groeiend aantal personen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd vraagt om een ander type zorg. Deze is nu vooral gericht op specifieke behandeling van één aandoening. Dat constateerden onderzoekers van de Newcastle University ook nadat zij een trendscenario publiceerden van de Britse bevolking. Onderzoeker Carol Jagger: “Multimorbiditeit verhoogt de kans op (meerdere) ziekenhuisopnames en ook langere opnames.” Dit is een van de factoren waarmee rekening moet worden gehouden om zo goed mogelijk aan de zorgvraag te voldoen.

Het zou al enorm helpen om in de komende jaren de nadruk te leggen op preventie van ziekte. Zo wordt de stijging van mensen met diabetes II voor een deel veroorzaakt door factoren als overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezond eten en roken. Hiertegen zouden leefstijlinterventies ingericht kunnen worden.