Blijf op de hoogte

Doenersdreef ondersteunt jongeren zich te ontwikkelen tot betrouwbare werknemers

“Ik ben blij dat ik bij Doenersdreef heb gewoond. Ik heb hier heel veel geleerd. Binnenkort ben ik er klaar voor om uit de zorg te gaan”, vertelt Fadila, 25 jaar en moeder van een 3-jarige dochter. In de zes jaar die ze bij Doenersdreef woont, is ze volwassen geworden en heeft ze geleerd haar eigen leven te runnen. “Deze jongeren hebben vooral moeite met structuur, planning, relaties opbouwen, vertrouwen creëren en het nakomen van afspraken. Dit maakt het bijvoorbeeld lastig voor hen om een betrouwbare werknemer te zijn en hun financiën op orde te houden. Wij moeten ons als coach realiseren wat er achter deze problemen zit om de jongeren op de beste manier te kunnen ondersteunen op hun weg naar zoveel mogelijk zelfstandigheid,” voegt Laila Bousandrous toe. Zij is coach bij Doenersdreef.

Sociale Inclusie

Het begint bij de aanpak die Doenersdreef hanteert: de coach stelt zich gelijkwaardig op ten opzichte van de jongere. Het is een interactie. Laila: “Jongeren die bij ons komen wonen, zijn vaak al veel teleurgesteld door instellingen die hun beloften niet na konden komen. Het draait echt om: doen wat je zegt. De jongeren stellen zich langzaam meer open als ze merken dat wij naast hen staan en ook echt het beste voor hen willen. Die band gebruiken wij om hen in hun kracht te zetten.”
Zelfstandigheid en bijdragen aan de samenleving geeft de jongeren voldoening, het gevoel dat ze erbij horen en gerespecteerd worden. Dat is, net als voor iedereen, heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat de jongeren minder afhankelijk zijn van zorg en beter voor zichzelf kunnen opkomen.

Participatie

“Ik neem deel aan de maatschappij door te werken. Mijn dochter gaat naar de kinderopvang, zodat ik bij de receptie van Doenersdreef een inkomen kan verdienen om in ons onderhoud te voorzien. In de toekomst lijkt het me leuk om iets met nagels of haren te doen, maar voorlopig ben ik heel blij met deze baan. Ik heb altijd wel geloofd dat ik het kan, maar de situatie maakte dat ik niet verder kwam met mijn toekomst. Met mijn coach kon ik altijd goed praten we hadden een goede klik. Dit heeft me geholpen om te komen waar ik nu ben”, vertelt Fadila trots. Doenersdreef heeft ook meerdere succesvolle projecten opgezet, waaronder The Green Story, een goedlopende lunchroom in Almere Haven. Deze horecagelegenheid wordt bijna helemaal gerund door (ex)Doenersdreefbewoners.

Daarnaast is er ook een restaurant dat zowel gebruikt wordt door mensen uit de buurt, als ook de catering verzorgt voor bedrijven en evenementen in de regio. Daarnaast heeft de Doenersdreeflocatie in Almere ook een wasserette en een fitnessruimte die open zijn voor gebruik door mensen uit de buurt. Laila: “Het is denk ik heel belangrijk om de deur open te houden om de wederzijdse kennismaking te creëren. De jongeren kunnen zo op een positieve manier in aanraking komen met nieuwe contacten en de buurtbewoners leren de jongeren anders kennen dan het label dat op deze jongeren wordt geplakt.” Ook dragen de jongeren bij aan de buurt door tuintjes op te knappen van ouderen die dat zelf niet meer kunnen, door als chauffeur heel Nederland door te rijden en door het delen van de wasserette met de buurtbewoners.

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.