Blijf op de hoogte

Werk- leerplek in de horeca draagt bij aan zelfredzaamheid jongeren

Jose Silva runt al vier jaar de keuken en het restaurant van Doenersdreef. Het restaurant is een plek waar jongeren worden opgeleid om later in de reguliere arbeidsmarkt een baan te kunnen vinden. Jose’s rol is heel breed; van praktijkbegeleiding, job coaching tot stagecoach, het hoort allemaal bij zijn taken. De keuken levert een gevarieerd lunchmenu aan vaste klanten in de regio. Daarnaast krijgen ze regelmatig verzoeken om de catering te verzorgen bij bedrijven of feestjes en komen mensen uit de buurt spontaan binnenlopen voor een lekkere maaltijd.

Begeleid werken voor jongeren

“De jongeren die bij ons werken, wonen soms ook op een Doenersdreef-locatie, maar soms komen ze ook bij ons via het UWV of lopen ze stage vanuit een opleiding. Wij bieden een gecertificeerde stageplek. Wij geven jongeren een tussenstap naar een reguliere horecaplek. Jongeren die bij ons werken hebben niveau 1-2 – daar is een reguliere horecastageplek niet voor ingericht”, vertelt Manuel Hempel. Hij begeleidt jongeren in hun werk- leertraject bij Doenersdreef. Jose voegt daaraan toe: “In de ochtend drinken we samen altijd even koffie en vraag ik wat ze hebben meegemaakt. Aan de hand van hun verhalen kan ik dan peilen hoe de dag verloopt. Soms is er direct aandacht voor een probleem nodig en soms parkeer ik het even tot het einde van de dag en ondersteun de jongeren dan ook met hun persoonlijke zaken.”

Meer dan een horecaopleiding

Bij de werk- leerplekken van Doenersdreef leren jongeren niet alleen te werken in de horeca, maar ook hoe ze kunnen functioneren in een regulier bedrijf. Jose: “Een deel is heel enthousiast over het horecavak en wil in de keuken blijven. Voor een ander deel blijkt de horeca minder geschikt.” Desalniettemin is het van toegevoegde waarde voor de jongeren om hier bijvoorbeeld te leren op tijd te komen en om feedback aan te nemen en er iets mee te doen. Daarnaast helpt het hen een stapje in de richting van zelfstandigheid. Manuel: “Uiteindelijk willen we de jongeren, naar eigen kunnen, zo goed mogelijk op weg helpen om zelfredzame participerende burgers te worden.”

Ayoub werkt in de keuken

Een mooi voorbeeld van deze brede ondersteuning is de begeleiding van Ayoub, een jongen die vijf jaar geleden na een moeizame tocht als vluchteling in Nederland terecht kwam. “Toen hij bij Doenersdreef kwam wonen sprak hij geen Nederlands waardoor hij niet echt contact had met het team in de keuken. Dat is nu heel anders. Hij is enorm gegroeid in zijn sociale vaardigheden. Zo is het blijkbaar normaal om het geld op de toonbank te gooien als je iets koopt en de verkoopster niet eens aan te kijken. Ik ben een paar keer met hem meegegaan en heb hem uitgelegd dat het prettiger is voor iedereen als je het geld netjes aangeeft en vriendelijk bedankt zegt. Dit soort kleine dingen helpt hem om geaccepteerd te worden in de samenleving. Hierdoor vergroot hij zijn kansen om mee te kunnen draaien in een bedrijf en door te groeien naar een volledig zelfstandige woonruimte.” Ayoub is blij met zijn baan in de keuken: “Ik ga drie dagen naar school en werk twee dagen in de keuken bij Jose. Ik vind het leuk om met iedereen in de keuken pasta, lasagne en bijvoorbeeld pizza te maken. Ik kan ook heel goed Eritrees koken. Dat kan ik dan weer aan de anderen leren.” Manuel voegt hieraan toe: “Wij creëren een veilige omgeving waar jongeren, zoals Ayoub, zich kunnen ontplooien op hun eigen tempo. Veel jongeren die bij ons komen, hebben vaak te horen gekregen dat ze iets niet kunnen, wij willen ze juist aanmoedigen om te ontdekken waar ze wel goed in zijn en om dat in te zetten om in de maatschappij mee te doen.”

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“Het idee is ontstaan toen Danny (Danny Hempel, oprichter van Doenersdreef) in 2012 in Bali was. Hij kwam in contact met een gezin dat van het Noorden helemaal naar het…

Juliette Calis is voedingscoach binnen Doenersdreef. Ze adviseert jongeren over hun eet- en bewegingspatronen, ondersteunt bij het realiseren van hun doelen en creëert bewustwording op de verschillende Doenersdreef-locaties. “Jongeren eten…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.