Blijf op de hoogte

'Wij willen jongeren toekomstperspectief bieden op sociaal, ecologisch en economisch gebied'

Om van de geijkte paden af te kunnen wijken, startte Danny van Hempel twaalf jaar geleden Doenersdreef Zorg. Inmiddels wonen er rond de honderd LVB-jongeren en jongvolwassenen met hun vijfentwintig kinderen op de vijf verschillende locaties in de regio Almere.
“Danny is creatief in het bedenken van nieuwe integrale concepten. Hij komt altijd met nieuwe ideeën hoe het nog beter kan op het gebied van educatie, betaald werk en bijvoorbeeld met een project als de zelfbouw tiny houses. Soms stuit hij op wat weerstand binnen het team, maar vaak brengen we zijn in ideeën in de praktijk. Niet alles lukt, maar van proberen kun je leren en soms lukt het dan alsnog met een aanpassing”, vertelt Mariëlle Stitzinger, bestuurslid van Doenersdreef.

LVB-jongeren worden actief betrokken

“Men is vaak geneigd in hokjes te denken. Hier bij Doenersdreef zien we wat het resultaat kan zijn als je dat loslaat. Wij, zowel de jongvolwassenen als het team, denken liever in mogelijkheden”, benadrukt Van Hempel. In het kader van het denken in mogelijkheden is het belangrijk om een circulaire aanpak te hanteren. Dit betekent dat het begeleidend team de jongvolwassenen deeleigenaar maakt van de hulpvraag. De jongvolwassenen krijgen verantwoordelijkheid, vertrouwen en worden actief betrokken bij het komen tot oplossingen: wat willen zij? “Op deze manier voelen de jongvolwassenen zich een volwaardige verantwoordelijke deelgenoot van de minisamenleving binnen Doenersdreef – het zogenoemde ecosysteem. Zo worden zij voorbereid op het leven buiten de veilige muren van onze instelling.”

Volgende stap zetten

Bij Doenersdreef worden jongeren begeleid in de weg naar zelfstandigheid. Niet voor alle jongeren is het haalbaar om volledig zelfstandig te wonen. In samenspraak met de jongeren wordt een plan opgesteld om hun doelen te kunnen bereiken. Van Hempel: “Twee meiden die echt volwassen zijn geworden binnen Doenersdreef zijn bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een schoonheidssalon. Wij helpen hen daarbij, maar blijven daarbij voornamelijk op de achtergrond. Wij stellen vragen en moedigen hen aan de volgende stap te zetten. Wij laten hen zoveel mogelijk zelf de regie nemen. Het mooie daarbij is dat de meiden zelf ook op zoek gaan naar mogelijkheden. Zo stelde een van hen voor dat de budgetcoach van Doenersdreef hen kon helpen met de financiële kant van de schoonheidssalon. Het is prachtig te zien dat de jongvolwassenen gebruik weten te maken van ons eigen ecosysteem.”

Sociale waarde van werk

Er wordt vaak gesproken over ‘het creëren van banen’ voor deze kwetsbare groep. “Dat is een misvatting. De banen worden niet gecreëerd omdat de jongvolwassenen kwetsbaar zijn, maar omdat de maatschappij daarom vraagt. Een baan heeft niet enkel een economische waarde. Je moet de sociale waarde erbij optellen. De jonge vrouw die bij de receptie werkt moet er wel gewoon iedere dag zijn, anders kunnen mensen bijvoorbeeld geen gebruik maken van de wasserette. Anderen verdienen misschien het tienvoudige, maar niemand die het merkt als die persoon er een paar dagen niet is. Waarom zou die eerste dan als minderwaardig worden bestempeld?”, vraagt Van Hempel zich af.
Ook de gemeente moet soms nog wennen aan de revolutionaire benadering van Doenersdreef. Van Hempel: “Wij zouden heel graag zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld het budget wat door de overheid beschikbaar wordt gesteld voor jobcoaching. Wij hebben de kennis en contacten in huis en kunnen veel efficiënter met de jongvolwassenen aan de slag. Nu moeten zij vaak wachten op een lang bureaucratisch proces van afspraken, geschreven plannen en ingewikkelde regelgeving bij weer een onbekend gezicht.”

De buurt en elkaar versterken

Gelukkig heeft men langzaam steeds meer oren naar verandering van het systeem bij het zien van de successen die Doenersdreef boekt. Stitzinger: “Veel jongeren en jongvolwassenen met een LVB die bij ons aankloppen voor begeleiding zijn zorgmoe van alle instellingen die zij in hun leven al van binnen hebben gezien. Wij geven hen weer het gevoel bij te dragen aan de maatschappij en staan letterlijk middenin de samenleving: wij gaan naar de buren en de buurt komt naar ons. Bij Doenersdreef kunnen mensen en bedrijven maaltijden bestellen, de fitnessruimte en wasserette gebruiken en gaan de jongvolwassenen ook helpen bij iemand thuis. Soms worden zij daarop ook weer met iets geholpen door de buren. Zo versterken de buurt en Doenersdreef elkaar.”
Meer informatie
www.doenersdreefzorg.nl

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.