Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Cayennepeper is niet alleen heerlijk om mee te koken, het kruid brengt ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Benieuwd welke dit zijn? Bekijk hier de lijst.

1. Cayennepeper kan pijn verlichten

In 2016 deden wetenschappers onderzoek naar het gebruik van capsaïcine bij pijnverlichting Wat bleek? Hoewel een injectie met de stof kortdurende pijn veroorzaakt, kan systematische blootstelling een langdurige verdoving tot stand brengen. Dit maakt de stof een aantrekkelijke pijnbestrijder.

Ook een andere studie, gepubliceerd in the Journal of Clinical Oncology, toonde aan dat capsaïcine pijn kan verminderen. De onderzoekers maakten hierbij gebruik van capsaïcinecrème en vroegen een aantal kankerpatiënten het middel na de operatie aan te brengen. Zij smeerden de crème 4 keer per dag op de pijnlijke plek. Het bleek hun pijn effectief te verlichten.

2. Cayennepeper helpt je bloeddruk te verlagen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat capsaïcine, de werkende stof in cayennepeper, kan helpen de bloeddruk te verlagen. Zo liet een studie bij muizen met hypertensie zien dat de consumptie van dieetkruiden met capasaïcine hun bloeddruk verlaagde. Ook ontdekten wetenschappers dat de stof kan helpen om aderen te kalmeren, wat leidt tot een lagere bloeddruk.

3. Cayennepeper kan de eetlust verminderen

Onderzoekers van the Purdue University ontdekten dat de consumptie van cayennepeper de lichaamstemperatuur verhoogt, wat kan leiden tot calorieverbranding.

Ook zijn er tal van studies geweest waaruit bleek dat capsaïcine hongergevoelens kan verminderen. Deze uitkomst werd verklaard door het feit dat de stof de productie van het hongerhormoon ghreline vermindert.

Een ander voorbeeld betreft een onderzoek waarbij deelnemers die capsaïcine hadden ingenomen minder voedsel gedurende de dag consumeerden dan degenen die dit niet kregen toegediend. Degenen die capsaïcine-supplementen hadden geslikt aten 10% minder en degenen die een drank met de stof hadden geconsumeerd 16% minder. Allen gaven ze aan zich sneller vol te voelen.

4. Cayennepeper verlaagt het risico op kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat capsaïcine in cayennepeper het risico op kanker kan verminderen. Het doet dit door het groeiproces van de cellen aan te vallen.

Ook ontdekten wetenschappers dat capsaïcine soms zelfs in staat is om kankercellen te doden. Zij vonden dit bij verschillende soorten kanker, zoals prostaat- en huidkanker.

Beide onderzoeken waren echter wel bij dieren gedaan. Het effect bij mensen is veelbelovend, maar nog niet met zekerheid vast te stellen.

5. Cayennepeper kan helpen bij psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij iemand last heeft van een rode, schilferige en jeukende huid. Hoewel er geen geneesmiddel voor is, blijken crèmes met capsaïcine de jeuk te kunnen verminderen. Ook kunnen ze helpen om de geïnfecteerde huid meer toonbaar te maken.

Onderzoek heeft aangetoond dat psoriasispatiënten die met de crème behandeld werden significant minder last hadden van een rode en schilferige huid dan degenen die een placebocrème gebruikten.

Gerelateerde artikelen

Ischias (Ischialgie) is de langste zenuw in het lichaam. De zenuw begint in de rug en loopt via de bil door tot in het been naar de voet. Door druk…

Artsen leren onvoldoende over pijngeneeskunde. Hoewel de aandacht voor chronische pijn en de behandeling ervan toeneemt, ontbreekt de benodigde kennis om juist te kunnen handelen. Frank Huygen, hoogleraar anesthesiologie en…

Waarschijnlijk al vanaf zijn geboorte heeft Jan (60) diabetes type 1. De ziekte heeft diepe sporen achtergelaten in het lichaam van Jan, die desondanks positief blijft. Belangrijke complicatie is neuropathie…

Pijn bestaat in veel varianten. Eens in de maand pijn hebben, is iets anders dan elke dag. Rugpijn is anders dan pijn in een gewricht, en stekende pijn voelt anders…

Jannie (66) maakte sinds 1984 verschillende hernia’s door. Ze onderging verschillende operaties, maar de pijn werd er niet veel minder door. Na acht jaar met een neurostimulator, gebruikt ze sinds…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.