Chronische pijn is meer dan een symptoom

In Nederland hebben ruim twee miljoen volwassenen chronische pijnklachten. Deze klachten zijn meer dan een symptoom dat onderdeel uitmaakt van een bepaald ziektebeeld. Chronische pijn is een ziekte op zich. Omdat vaak sprake is van dermate ernstige klachten dat mensen minder goed of zelfs helemaal niet meer kunnen werken, en als gevolg daarvan in een isolement raken, vormt chronische pijn wereldwijd het grootste socio-economische gezondheidsprobleem. Als na een blessure of operatie pijnklachten langer dan de verwachte herstelperiode aanhouden, of langer duren dan drie maanden, wordt gesproken over chronische pijn. Door tijdige en adequate behandeling van acute pijnklachten kan het ontstaan van chronische pijn worden voorkomen. Als behandeling te lang uitblijft, treden veranderingen op in het zenuwstelsel. Pijnzenuwen en pijncentra in de hersenen geven dan, ook als geen sprake meer is van een fysieke aanleiding, pijnprikkels door aan het brein.
Positieve en negatieve stimuli
Hoewel chronische pijn vaak blijvend is, kan de pijnervaring worden beïnvloed. “Je kunt door een positieve input het brein vaak reconditioneren”, vertelt dr. Jan-Willem Kallewaard, voorzitter van de sectie ‘pijn en palliatieve geneeskunde’ van de Nederlands Vereniging voor Anesthesiologie. Die reconditionering kan worden bereikt door positieve stimuli. “Als je aandacht besteedt aan wat goed gaat, is er in het brein automatisch minder ruimte voor de pijnervaring.” Omgekeerd werkt het bij negatieve stimuli. Als je juist heel erg let op de pijn dan wordt de ervaring daarvan groter.
Blijven bewegen
Een belangrijk onderdeel van pijnrevalidatie is een bewegingsprogramma. Als je pijn hebt, is het vermijden van pijn door anders of niet te bewegen een logische reflex, stelt bewegingswetenschapper professor Jaap van Dieën. Bij chronische pijn kan dit echter leiden tot extra klachten. Dan is het belangrijk om onder begeleiding, en met behulp van een goed activiteit-rust-programma, door de pijn heen zo normaal mogelijk te blijven bewegen. “Beweging veroorzaakt weliswaar soms pijn, maar zorgt ook voor positieve impulsen naar het brein.”
Chroniciteit voorkomen
De meeste artsen zijn onvoldoende opgeleid om pijnklachten te herkennen en te behandelen. Veel patiënten die met pijn bij de huisarts terechtkomen, worden nu vaak lang en zonder succes behandeld in de eerste lijn en belanden pas als het al te laat is om chroniciteit te voorkomen bij de specialist. Maar ook daar wordt de pijn vaak slechts gezien als symptoom en daardoor niet adequaat behandeld. “De beste oplossing bij pijn die chronisch dreigt te worden, is tijdige beoordeling en behandeling door een multidisciplinair team”, stelt Kallewaard. Tijdige diagnose is cruciaal. Vandaar dat alle bij de zorg betrokken partijen de afgelopen jaren hebben gewerkt aan de nieuwe Zorgstandaard Chronische Pijn. Deze richtlijn wordt naar verwachting nog dit jaar gepubliceerd. Doel van de standaard is te komen tot transmurale afspraken tussen de eerste en de tweede lijn, met als doel de patiënt centraal te stellen en een effectieve behandeling op maat aan te bieden, zo dicht mogelijk bij huis. De zorgstandaard benadrukt ook het belang van multidisciplinaire samenwerking bij het stellen van de diagnose en het behandelen van de klachten.
‘Je bent meer dan je pijn’
De bal ligt volgens het ‘Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem’, niet alleen bij de behandelaren. Ook patiënten hebben een grote verantwoordelijkheid. Pijn heeft een enorme impact op je leven. Soms kom je in een isolement terecht omdat je niet meer normaal kunt meedoen in de samenleving. Voorzitter Ilona Thomassen benadrukt het belang om zelf de regie te houden over je behandeling en je leven. “Ga goed voorbereid naar je huisarts. Vraag om doorverwijzing. Hou je therapie vol. En besef dat je meer bent dan je pijn. Door, ondanks de pijn, je leven weer op te pakken en je te concentreren op iets wat je graag doet, ben je minder bezig met de pijn.” Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet. Juist daarom is pijneducatie belangrijk om meer zelfbewust te worden. Het samenwerkingsverband biedt op haar website een onlinecursus hoe om te gaan met chronische pijn. “Je voelt je soms overmeesterd door de pijn en overgeleverd aan de medische wereld. Maar jij bepaalt, in overleg met je dokter, wat er gebeurt. Alleen al dat besef maakt je vaak sterker”, stelt Thomassen.
Reactie
Mijn chronische pijn wordt veroorzaakt door overbelasting en overprikkeling tgv combi pddnos&nah. Jarenlange overbelasting zorgde voor een forse burn out. Bij stress verergeren de pijnklachten. Met acupunctuur heb ik goede ervaringen. De pijn verminderd dan tot een aanvaardbaar nivo. Medicatie wil ik nog niet want permanente pijnstilling daar ben ik best huiverig voor. Verder helpt massage ook goed van de spieren die verkrampt zijn. Bewegen moet gedoseerd. Doe ik teveel dan heb ik daar gelijk veel last van. Tussen iedere activiteit voldoende rust/hersteltijd inbouwen. Ook dat helpt. En zo probeer ik een evenwicht te vinden tussen rust beweging en activiteit. Best lastig eigenlijk...
Beste , Ik ben over 20 jaar beginnen te sukkelen met rugpijn hernias , allerlei klinieken gedaan overal kreeg ik te horen opereren maar ik heb problemen met hart en bloedvaten verschillende stents al in de bloedvaten wegens en famiale cholesterol ! Ik ben de enigste in België met zo'n hoge cholesterol mijn broertje van 15 jaar is overleden hartaderbreuk . Inderdaad ging ik ook bij en dokter die mij behandelde met accupunctuur en en natuur producten ! Door de jaren heen zijn mijn ruggewervels beginnen door zakken met als resultaat in 2015 moest ik en nieuwe heup prothese hebben , sedertdien leef ik dagelijks met pijn ! De dokter die mij de acupunctuur gaf is met pensioen ! Ik ben op zoek naar iemand die kan helpen om mij op alternatieve wijze en verstand heeft van acupunctuur om mijn pijn te verlichten ! Ik heb ook fibromijalgie en ischias ! Heb al wortelilfriltatie gekregen helpt niet ! De dokter stelde operatie voor om meer plaats te maken voor de zenuwpijn (ischias ) maar gaf mij maar 50 % kans op slagen , maar mijn andere pijnen zouden blijven ! Heb ik besloten mij niet te laten opereren ! Dan medicijnen gekregen maar kreeg ik problemen met nieren ! In februari en operatie aan de nier en blaas kwam van de medicijnen ! Nu ben ik vorige week naar UZ leuven geweest daar kreeg ik te horen dat de pijn chronisch is ! Ik zit al jaren binnen heb al verschillende kinisisten gedaan maar zonder baat ! Neem veel natuur producten organisch selicium met brandnetel + vitamine D + More EPA + PLUS omega - 3 fish olie . En vitamine B complex + magnesium . Het beste is je weerstand opbouwen ! Mag ik je vragen waar jij gaat voor je acupunctuur ? Ik weet dat het helpt maar hier vind ik geen goede dokter in mijn buurt ? In UZ LEUVEN gaan ze nu mijn probleem bespreken en dan moet ik terug gaan , ontstekingsremmers mag ik niet nemen voor mijn hart ! Ik mag enkel dafalgan nemen ! Maar dit helpt niet ! M.V.G. Gracienne
Ik ben nu reeds 7 jaar chronisch pijnpatient deels door verscheidene rugoperaties waardoor ik ook ingedeukte wervels heb en beschadigde zenuwen ,maar ook door mijn reumatoïde artritisdit gaat gepaard met opstoken die elkaar de laatste tijd korter en korter opvolgen .Morfine en Gabapentine is het enige die de pijn verlicht Ik ben positief ingesteld en dit in de eerste plaats voor mijn man en kinderen ,stappen hoe graag ik dit wil !gaat niet want dan moet ik dubbel en dik de gevolgen ervan dragen .Ik denk Chronische pijn heb je in verschillende vormen en redenen en elk moet voor zichzelf uitmaken waar hij het best mee is ,als ik een goeie dag heb uiteraard profiteer ik ervan samen met mijn man is ook niet meer dan normaal je voelt je goed en wil vooruit iets anders iets vrolijks ,wel avonds hoe leuk en positief ik was dan moet ik het meer dan bekopen en zit ik volop onder pijnstilling om toch maar een beetje rust te vinden .Maaaaar toch zal ik het niet laten ,telkens weer opnieuw gaat het enige sinds dan probeer ik met volle teugen te genieten en dan zien we wel .Vind het alleen jammer dat je enkel gebaat bent met die vuile morfine en geloof me heb reeds van alles geprobeerd,heb zelfs ns maar dat is jammer genoeg niet voldoende . Enfin Carpe Diep wens iedere chronische pijnpatient veel moed en toch wat mooie dagen .
Ik ben steeds verbaasd over het feit dat je juist met deze klachten je nog steeds geen vergoeding krijgt in fysio. Ook dit moet op de lijst komen te staan van de chronische aandoening. Ik heb nu op eigen kosten, gelukkig kan ik me dit net veroorloven, gestart met een training bij de fysio onder begeleiding. Het is moeilijk, want ik hou van actie, en nu kan ik met moeite een lichte training aan. Ik wandelde al weer wel, langzaamaan opgebouwd, maar mijn lichaam heeft meer nodig. Daarnaast wordt pijn onderschat, pijn zit tussen de oren hoor ik vaak. Nou echt niet! Je weet pas wat chronische pijn is wanneer je dit zelf hebt ervaren. En het heeft inderdaad een enorme impact op mijn leven. Niet alleen kan ik mijn werk niet meer uitvoeren, maar ook mijn sociale leven heeft er onder te lijden. Ik ga ook alleen weg wanneer ik voor mezelf weet, oké daarna heb ik meer pijn, maar dit wil ik graag gaan doen dat ik het accepteer. Lang leve een goed bed en Netflix. Vakanties zijn niet meer zo actief als vroeger, meerdaagse of een ééndaagse bergtocht is passé, maar ik wandel korte tochtjes door het vlakke land en soms wat bergachtig terrein. Echt heel gaaf om te doen. Zonder pijn leven, wie weet lukt dat ooit, maar laat pijn inderdaad niet toe in alles wat je doet. Blijf bewegen en genieten. Leef het leven.
Mensen ben al 30 jaar bekend met rug klachten verschillende pijn stillers met nierschade als gevolg zelfs een Nedspine kon niets doen Later acupunctuur was al eerder geprobeerd maar nu met een heel mooi resultaat het proberen waard. Blijf positief
Wat is het ontzettend jammer dat een groep patiënten dus zo moeilijk te bereiken is. Artsen zijn geen tovenaars, benoemen hoe systemen werken zoals in dit stuk gepoogd wordt is waardevol. Niets zweverigs aan. Mijn verhaal, chronisch ziek en pijnpatiënt, multisysteem met als toetje een (stabiele) hersentumor. De laatste jaren veel gelezen en in veel onderzoeken gedoken, uit alle hoeken, alternatief en regulier, de gemene deler opgezocht, maar vooral de verwachting bij me zelf gehouden. Ik had de sleutel naar 'kwalitatief' leven, ben keihard er voor gegaan, maar heb me nergens aan verbonden en gebonden, alles enkel wat ik deed was uit gevoel dat het bij me paste, aangezien ik niet 'lopen' kon, als stimulans, kwam er een hond, stapte ik mee op de fiets, kan het lijstje nog veel langer maken. Maar ik loop weer, kon ik niet meer op mijn tenen staan omdat het van de pijn niet ging, of mijn balans verloor en viel, ik kan weer 'lopen op mijn tenen'... en nee, de pijn is zeker niet weg, m'n tumor ook niet, dus geen toververhaaltje, maar wel was mijn bloed voor het eerst in 2 jaar volledig schoon. Ik ervaar kwaliteit in het leven. Bovenal ervaar ik de kwaliteit van mijn beperking. Zelf (pijn)management, het niet verwachten van een ander, juiste artsen, behandeling en medicatie, en teamarbeid van fysio en ergo en waar nodig alternatief (dus complementair denken) brengt je op een weg van vooruitgang. Inmiddels is het mijn grote passie om dat over te brengen, niet omdat ik het beter weet, maar als deelgenoot.
Alsjeblieft niet op die zweverige toer,mensen met chronische pijn hebben al veel moeite om serieus genomen te worden...straks krijg je geen pijnstillers meer maar moet je maar elke dag vrolijke liedjes gaan zingen, ik word pas vrolijk wanneer mijn pijn weg is , wat alleen met pijnstilling lukt
Daarom is het ook voor de economie belangrijk dat niet alleen reguliere maar ook alternatieve geneeswijze volledig worden vergoed en samen werken want er valt nog een hoop winst te halen om ook mensen met chronisch pijn weer mee te laten doen in de maatschappij en misschien zelfs weer in het arbeidsproces. Ik heb samen met andere chronische pijnpatiënten veel baat bij alternatieve geneeswijze. Veel meer baat zelfs dan met reguliere geneesmethoden en medicijnen die vooral veel nare bijwerkingen geven.
Plaats een opmerking