Blijf op de hoogte

Massagetherapie kan chronische rugpijn verhelpen

Chronische rugpijn kan moeilijk te behandelen zijn, maar nieuw onderzoek suggereert dat massagetherapie verlichting kan bieden. Dit onderzoek is in de online uitgave Pain Medicine gepubliceerd.

Chronische rugpijn

Pijn in de onderrug is een veelvoorkomend probleem waar mensen vaak maar kort last van hebben. Maar bij ongeveer 15 procent wordt de pijn volgens de onderzoekers chronisch, en duurt het dus meer dan 3 maanden.

Er zijn niet veel effectieve behandelopties voor chronische rugpijn en artsen schrijven vaak opioïde pijnstillers voor. Patiënten die deze medicijnen gebruiken lopen echter wel een risico op verslaving. Andere mogelijke behandelingen zijn o.a. lichaamsbeweging, steroïde-injecties, gedragsveranderingen, acupunctuur en chirurgie.

Onderzoek naar massagetherapie

Het nieuwe onderzoek probeerde de normale gang van zaken te simuleren bij het behandelen van rugpijn, alleen werden artsen gevraagd massagetherapie te adviseren. Dit deden ze bij ongeveer 100 vrijwilligers met chronische rugpijn.

Deze testpersonen kregen een ervaren massagetherapeut toegewezen die het probleem identificeerde en een behandelplan maakte. Op basis daarvan kregen ze 10 gepersonaliseerde behandelingen.

Bevindingen

Meer dan de helft van de testpersonen ondervond pijnvermindering na 12 weken, en bij een groot deel daarvan was de pijn na 3 maanden nog verder verminderd. Daarnaast konden ze aantonen dat massagetherapie beter werkte voor patiënten van 50 en ouder, hoewel de jongere deelnemers er ook baat bij hadden.

“Deze resultaten zijn interessant omdat ze erop wijzen dat de meeste artsen hun patiënten kunnen doorverwijzen voor massagetherapie. Het is dus toepasbaar in de praktijk,” zegt hoofdonderzoeker William Elder. Hij is verbonden aan de University of Kentucky.

“Sommige zorgverleners hebben interesse in massagetherapie, maar weten niet welk type effectief is. Wij hebben geleerd dat het doorverwijzen van patiënten naar massagetherapeuten al effectief is. Ze kiezen dan samen de juiste therapie.”

Massagetherapie in de praktijk

Dr. Anders Cohen van The Brooklyn Hospital Center adviseert massagetherapie aan zijn patiënten, als onderdeel van een uitgebreid behandelplan. “Massage is een geweldige manier om adhesies (verklevingen in de spieren, banden en pezen) tegen te gaan en is ideaal voor zacht weefsel.”

“Het werkt goed wanneer de rugpijn veroorzaakt wordt door zacht weefsel als spieren en gewrichtsbanden. En daarnaast heb je de therapeutische werking van lichaamscontact als bonus.”

De deelnemers van het onderzoek kregen gratis massagetherapie. Maar de kosten van massagetherapie kunnen ook een reden zijn dat artsen vaker pijnstillers voorschrijven. Cohen stelt dat de prijs van massagetherapie erg varieert, en het wordt niet altijd gedekt door zorgverzekeringen.

Conclusies

Co-onderzoekster Niki Munk is een erkend massagetherapeute aan de Indiana University School of Health and Rehabilitation Sciences. De resultaten wezen volgens haar op het belang van regelmatige massagetherapie om pijn te verminderen.

Ze stelt dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen hoe vaak massagetherapie toegepast moet worden. Zo moet het volledig potentieel bereikt worden op het gebied van pijnvermindering. Maar als er een comfortniveau is bereikt bij patiënten, kunnen ze een eigen schema samenstellen op basis van hun behoeften.

“Chronische rugpijn is een complex probleem dat niet kan worden opgelost met een korte massage. Zoek een therapeutische massagekliniek en stel vragen over de therapeut. En zorg er ook voor dat de therapeut een behandelplan opstelt dat echt voor jou werkt.”

Gerelateerde artikelen

Ischias (Ischialgie) is de langste zenuw in het lichaam. De zenuw begint in de rug en loopt via de bil door tot in het been naar de voet. Door druk…

Jannie (66) maakte sinds 1984 verschillende hernia’s door. Ze onderging verschillende operaties, maar de pijn werd er niet veel minder door. Na acht jaar met een neurostimulator, gebruikt ze sinds…

Artsen leren onvoldoende over pijngeneeskunde. Hoewel de aandacht voor chronische pijn en de behandeling ervan toeneemt, ontbreekt de benodigde kennis om juist te kunnen handelen. Frank Huygen, hoogleraar anesthesiologie en…

Waarschijnlijk al vanaf zijn geboorte heeft Jan (60) diabetes type 1. De ziekte heeft diepe sporen achtergelaten in het lichaam van Jan, die desondanks positief blijft. Belangrijke complicatie is neuropathie…

Pijn bestaat in veel varianten. Eens in de maand pijn hebben, is iets anders dan elke dag. Rugpijn is anders dan pijn in een gewricht, en stekende pijn voelt anders…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.