Blijf op de hoogte

5 onverwachte zaken die je nachtrust verstoren

Eén op de drie Nederlanders krijgt weleens te maken met slaapproblemen. Heb jij hier ook last van, maar heb je geen idee waar dit door veroorzaakt wordt? Kijk dan eens naar dit lijstje, wellicht staat hier de boosdoener tussen.

1. Verkeerde ademhaling

Tijdens de slaap is de beste manier van ademen via de neus, stellen onderzoekers van de American Academy of Sleep Medicine. Neuzen verwarmen namelijk de lucht en filteren viezigheid en andere stoffen. Ademen via de mond kan daarentegen allerlei klachten veroorzaken, zoals snurken, een droge keel, abnormale ademhaling en slaapapneu. Bovendien kan de combinatie van op de rug liggen en door de mond ademen ervoor zorgen dat je tong naar achteren valt en de bovenste luchtweg wordt belemmerd. Niet erg bevorderend voor een goede slaap. Heb je vaak last van een droge mond bij het wakker worden, dan zou het kunnen dat je door je mond ademt tijdens het slapen. Speciale neusstrips kunnen wellicht een uitkomst bieden. Anders is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

2. (Blauw) licht

Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Een kleine hoeveelheid licht kan het melatonineniveau echter al doen dalen en met name blauw licht kan de afgifte van de stof afbreken. Hierom is het goed de lichten een halfuur voor je naar bed gaat te dimmen en alle elektronische apparaten, zoals iPads en smartphones, uit te zetten. Enkel opladen heeft al een negatief effect. Daarnaast kunnen ook omgevingslicht en straatlantaarns van invloed zijn op onze biologische klok. Zorg daarom voor goede gordijnen en neem een wekker met rode, in plaats van witte lichten. Deze zijn minder belastend.

3. Bepaalde voeding

Van alcohol en cafeïne is al bekend dat ze de nachtrust kunnen verstoren, maar ook vetten, suikers en eiwitten hebben dit effect. Doordat deze voedingsstoffen langzaam worden verteerd, blijven ze langer in het lichaam zitten. Dit kan eraan bijdragen dat je minder goed in slaap komt. Een volle maag kan er bovendien voor zorgen dat je lichaamstemperatuur stijgt, wat hetzelfde effect heeft. Vermijd daarom voeding met deze stoffen voor het slapengaan, zoals chips, koekjes, taart en snoep.

Slaap
Lees ook: wifi-achtig signaal controleert op slaaptekort

4. Bingewatchen

Het komt steeds vaker voor dat mensen achter elkaar afleveringen van dezelfde serie bekijken. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat het een enorme boosdoener voor de nachtrust is. Liese Exelmans, doctoraatstudent aan de Leuven School for Mass Communication Research, deed onderzoek naar het effect van bingewatchen op de slaap.

De uitslag van het onderzoek is duidelijk. Wie regelmatig bingewatcht, kan moeilijker in slaap komen. Dit komt waarschijnlijk omdat het brein nog teveel bezig is met het verwerken van de verhaallijnen en personages. Het beste is dan ook om na het bingewatchen, een halfuurtje te ontspannen en rust te nemen, aldus Exelmans.

5. Onbedoelde cafeïne

Cafeïne zit niet alleen in koffie, cola en thee. Ook medicijnen kunnen deze stimulerende stof bevatten. Voorbeelden zijn medicatie tegen astma, hoge bloeddruk en depressie. Maar ook gewone pijnstillers kunnen cafeïne bevatten. Het zou dus kunnen dat je onbewust een oppeppend middel aan het gebruiken bent. Denk je dat dit de reden zou kunnen zijn van je verstorende slaapritme, lees dan goed de bijsluiter.

Gerelateerde artikelen

Koffie of thee voor het slapengaan zou geen invloed op je nachtrust moeten hebben beweren onderzoekers van de Harvard Medical School (HMS) en Florida Atlantic University (FAU). Ze voerden een…

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van slaap(duur) op de gezondheid. Reden voor de wetenschap om blijvend onderzoek te voeren naar dit verband. Daar kan nu weer een…

Kinderen onder de 12 jaar die minder vaste eet- en slaappatronen hanteren, blijken meer slaapklachten te hebben dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat melden onderzoekers…

13 tot 18-jarigen die dagelijks achter een smartphone, tablet of pc zitten voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Het gaat met name om klachten als later in slaap vallen, korter…

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Daarnaast waarderen patiënten de kwaliteit van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.