Blijf op de hoogte

Immuunsysteem herstart tijdens de slaap

Duitse onderzoekers bieden meer inzicht in de werking van het immuunsysteem tijdens de slaap. Het team van de University of Tubingen ontdekte dat het immuunsysteem zich herstelt binnen 3 uur nadat iemand in slaap valt. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Physiology — Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Onderzoeksopzet

Van 14 ‘gezonde’ mannen met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar namen de onderzoekers bloedmonsters af. Dit gebeurde op twee momenten: terwijl ze ’s nachts aan het slapen waren en terwijl ze op bleven gedurende een hele nacht. De bloedmonsters werden vervolgens geanalyseerd aan de hand van het gehalte T-cellen die zich in het bloed bevonden. T-cellen zijn witte bloedcellen die van belang zijn voor de werking van het immuunsysteem.

Wat doet het immuunsysteem tijdens de slaap?

Uit de resultaten viel op te merken dat bij een volledige nachtrust het aantal verschillende T-cellen in het bloed aanzienlijk minder is. Dit in tegenstelling tot wanneer een deelnemer wakker bleef gedurende een hele nacht. Een verklaring voor deze herstart van het immuunsysteem blijft voorlopig nog uit. De wetenschappers vermoeden dat op het moment dat T-cellen het bloed verlaten, zij zich verzamelen in de lymfevaten.

Wat is de functie van T-cellen?

Grote hoeveelheden en meerdere typen T-cellen bevinden zich in het bloed. Op het moment dat er virussen of bacteriën het lichaam betreden, staan ze paraat om deze aan te vallen. Ook tijdens de slaap is het lichaam in staat om actie te ondernemen.

Slecht slapen beïnvloedt het immuunsysteem

Volgens onderzoeker Besedovsky wijst de snelle daling van het aantal T-cellen in het bloed erop, dat een nacht ‘niet’ slapen het aanpassend vermogen van het immuunsysteem beïnvloedt. “Dit is mogelijk een reden voor het belang van slaap voor de algehele gezondheid”, zegt Besedovsky.

Bron: Journal of Physiology — Regulatory, Integrative and Comparative Physiology

Gerelateerde artikelen

Koffie of thee voor het slapengaan zou geen invloed op je nachtrust moeten hebben beweren onderzoekers van de Harvard Medical School (HMS) en Florida Atlantic University (FAU). Ze voerden een…

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van slaap(duur) op de gezondheid. Reden voor de wetenschap om blijvend onderzoek te voeren naar dit verband. Daar kan nu weer een…

Kinderen onder de 12 jaar die minder vaste eet- en slaappatronen hanteren, blijken meer slaapklachten te hebben dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat melden onderzoekers…

13 tot 18-jarigen die dagelijks achter een smartphone, tablet of pc zitten voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Het gaat met name om klachten als later in slaap vallen, korter…

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Daarnaast waarderen patiënten de kwaliteit van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.