Aantal diagnoses alvleesklierkanker in 2030 verdubbeld
Alvleesklierkanker, dat jaarlijks ruim 2.200 Nederlanders treft, is één van de moeilijkst behandelbare kankersoorten. De ziekte neemt echter in omvang toe, zo blijkt uit de voorspelling van de Europese Vereniging van maag- darm-lever artsen (UEG).
Alvleesklierkanker is een agressieve ziekte
Volgens recente cijfers zal de ziekte in 2017 de 3e grootste oorzaak van kankersterfte in Europa worden (na longkanker en darmkanker). Het aantal mensen dat de diagnose krijgt neemt toe, onder andere door de vergrijzing van de bevolking. Volgend jaar zullen naar verwachting 91.500 Europeanen overlijden aan deze ziekte. Dat komt onder andere door de agressiviteit van de ziekte en de behandelingsmogelijkheden. In de afgelopen 20 jaar zijn de kansen om 5 jaar na de diagnose nog in leven te zijn maar beperkt verbeterd, van 3 naar 7 procent, volgens het Dutch Pancreatic Cancer Group. Nieuwe behandelmethoden zijn dus hard nodig.
Ontwikkelingen in de behandeling van alvleesklierkanker
Operatief verwijderen van alvleesklierkanker is mogelijk bij 15-20% van patiënten en geeft de beste overlevingskansen. De Dutch Pancreatic Cancer Group publiceerde onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat aanvullende chemotherapie bij alvleesklierkanker na een Whipple operatie de overleving verbeterde (van 17% naar 23%).
Uit recent Nederlands onderzoek blijkt zelfs dat nieuwere chemotherapie een dermate gunstig effect heeft op de tumor, dat bij circa 20% van patiënten zonder uitzaaiingen met tumor doorgroei de alvleesklierkanker alsnog operatief verwijderd kan worden.
Wat is alvleesklierkanker?
De alvleesklier is een langgerekte trosvormige klier die een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. De medische naam voor alvleesklier is pancreas. Bij alvleesklierkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Er bestaan verschillende soorten kanker afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende soort is kanker die ontstaat in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier, een zogenoemd adenocarcinoom. Een adenocarcinoom is een kwaadaardige tumor die gevormd wordt uit klierweefsel. In twee derde deel van de gevallen ontstaat deze tumor in de kop van de alvleesklier. Dit wordt een pancreaskopcarcinoom genoemd.
Bron: Maag Lever Darm Stichting
Reactie
Ooit eens een eindwerk van een doktorstudent gelezen dat 1 op de 4 tot 1 op de 3 diagnoses foutief als kanker wordt gezien, maar het in feite om AIP gaat (auto immuun pancreatitis). Vaak wordt dit gemist en dat wordt er ook een whipple operatie gedaan terwijl het op een andere manier te behandelen zou zijn. Een jaarlijkse MRI zou toch nuttig zijn ook voor andere kankers.
Zou graag het boekje je willen ontvangen voor bruikbare tips en om te delen
Graag hoor ik of de diagnose meer voorkomt bij patienten die alcohol drinken
Maar waarom neemt het aantal diagnoses dan toe vraag ik me af?
Vaak wordt naar mijn mening kanker in de alvleesklier bij toeval ontdekt, b.v. bij een MRI vanwege een mogelijk probleem in de darmen. Is bij een ontdekking van een onregelmatigheid in de alvleesklier een halfjaarlijkse controle (via een MRI) voldoende ? Zijn er symptomen om een mogelijk probleem eerder te ontdekken ?
Nogal eend komt men er bij toeval achter, dat er met de alvleesklier wat mis is, b.v bij een mri, die gedaan wordt wanneer er verkeerd gaat met/bij in de darmen. Een halfjaarlijkse controle (d.m.v. een mri) zou voldoende zijn om het e.e.a. onder controle te houden. Is dat zo ?
Plaats een opmerking