Blijf op de hoogte

Aantal diagnoses alvleesklierkanker in 2030 verdubbeld

Alvleesklierkanker, dat jaarlijks ruim 2.200 Nederlanders treft, is één van de moeilijkst behandelbare kankersoorten. De ziekte neemt echter in omvang toe, zo blijkt uit de voorspelling van de Europese Vereniging van maag- darm-lever artsen (UEG).

Alvleesklierkanker is een agressieve ziekte

Volgens recente cijfers zal de ziekte in 2017 de 3e grootste oorzaak van kankersterfte in Europa worden (na longkanker en darmkanker). Het aantal mensen dat de diagnose krijgt neemt toe, onder andere door de vergrijzing van de bevolking. Volgend jaar zullen naar verwachting 91.500 Europeanen overlijden aan deze ziekte. Dat komt onder andere door de agressiviteit van de ziekte en de behandelingsmogelijkheden. In de afgelopen 20 jaar zijn de kansen om 5 jaar na de diagnose nog in leven te zijn maar beperkt verbeterd, van 3 naar 7 procent, volgens het Dutch Pancreatic Cancer Group. Nieuwe behandelmethoden zijn dus hard nodig.

Ontwikkelingen in de behandeling van alvleesklierkanker

Operatief verwijderen van alvleesklierkanker is mogelijk bij 15-20% van patiënten en geeft de beste overlevingskansen. De Dutch Pancreatic Cancer Group publiceerde onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat aanvullende chemotherapie bij alvleesklierkanker na een Whipple operatie de overleving verbeterde (van 17% naar 23%).

Uit recent Nederlands onderzoek blijkt zelfs dat nieuwere chemotherapie een dermate gunstig effect heeft op de tumor, dat bij circa 20% van patiënten zonder uitzaaiingen met tumor doorgroei de alvleesklierkanker alsnog operatief verwijderd kan worden.

Wat is alvleesklierkanker?

De alvleesklier is een langgerekte trosvormige klier die een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. De medische naam voor alvleesklier is pancreas. Bij alvleesklierkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Er bestaan verschillende soorten kanker afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende soort is kanker die ontstaat in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier, een zogenoemd adenocarcinoom. Een adenocarcinoom is een kwaadaardige tumor die gevormd wordt uit klierweefsel. In twee derde deel van de gevallen ontstaat deze tumor in de kop van de alvleesklier. Dit wordt een pancreaskopcarcinoom genoemd.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gerelateerde artikelen
Alvleesklierkanker
Vloggen met een missie

Willem Brethouwer heeft een missie: bewustwording over zijn ziekte, alvleesklierkanker, verspreiden via zijn vlogs. Voor de Maag Lever Darm Stichting doet Willem per video verslag van zijn behandeling, zijn ups…

Pancreaskanker staat bekend als een dodelijke ziekte. Een surveillanceprogramma en daarmee een grotere kans op vroegdiagnostiek kan de overleving mogelijk verbeteren. Waarom is pancreaskanker zo dodelijk? De cijfers van pancreaskanker…

Alvleesklierkanker is wat KWF noemt een ‘kleine kanker’. Van alle nieuw gediagnosticeerde kankergevallen in Nederland gaat het in 2% daarvan om alvleesklierkanker. Kijk je echter naar het aantal sterftegevallen per…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.