Blijf op de hoogte

Hoge deelnamebereidheid bevolkingsonderzoek darmkanker

Vier tot vijf procent van de bevolking krijgt te maken met darmkanker. Het verraderlijke aan darmkanker is dat het lang duurt voordat de ziekte klachten geeft en dus vaak pas laat wordt gediagnosticeerd. Het bevolkingsonderzoek darmkanker moet er voor zorgen dat potentiële slachtoffers eerder in beeld komen bij maag-darm- leverartsen. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

In het eerste half jaar na de invoering van het bevolkingsonderzoek zijn 190.000 mensen uitgenodigd voor deelname. Hieraan gaven zo’n 130.000 mensen gehoor. Zij kregen een ontlastingstest toegestuurd om zelf thuis te doen. Hiervoor moet met een staafje op vier plaatsen in de ontlasting worden geprikt en in een buisje worden gedaan.

Dat buisje moet vervolgens in een antwoordenvelop naar het laboratorium worden verstuurd. Daar wordt gekeken of er bloed in de ontlasting aanwezig is, wat aanleiding is voor het doen van een vervolgonderzoek. Het vervolgonderzoek bestaat uit een intakegesprek en een coloscopie, een endoscopisch onderzoek van de dikke darm.

In het eerste half jaar van het bevolkingsonderzoek werd 12 procent van de deelnemers doorverwezen voor een vervolgonderzoek, zo blijkt uit de analyse van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM. Van de 11.430 mensen bij wie een coloscopie is gedaan, is bij 763 mensen (7%) darmkanker gevonden en bij 3.832 mensen (34%) gevorderde poliepen.

Leeftijd als risicofactor voor darmkanker

Negentig procent van de mensen met darmkanker is 55 jaar of ouder. Daarnaast speelt erfelijkheid een (beperkte) rol, net als de aanwezigheid van poliepen in de dikke darm. Het bevolkingsonderzoek richt zich op de groep tussen 55 en 75 jaar, omdat de kans groot is dat iemand die na zijn vijfenzeventigste darmkanker krijgt, aan iets anders overlijdt.

Onderzoek is dan minder zinvol. Bovendien zijn onderzoek en eventuele behandeling voor 75-plussers een zwaardere belasting dan voor jongere mensen. De Gezondheidsraad heeft om die redenen geadviseerd mensen boven de 75 jaar niet uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek (Bron: RIVM).

Belang van het bevolkingsonderzoek

“De Maag Lever Darm Stichting heeft zich sterk gemaakt voor het bevolkingsonderzoek darmkanker en is daarom verheugd over de invoering”, laat communicatiemedewerker Maarten Kuijken van de stichting desgevraagd weten. “Er is veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek.

De overheid heeft op basis van deze onderzoeken en het advies van de Gezondheidsraad besloten om het bevolkingsonderzoek in te voeren. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Belangrijk in dit bevolkingsonderzoek is dat iedereen een individuele keuze maakt om wel of niet mee te doen. Goede informatie is daarbij essentieel.

Bij de invoering bevolkingsonderzoek houdt ons werk dan ook niet op. Wij blijven ons inzetten voor voorlichting over alarmsignalen van darmkanker en wetenschappelijk onderzoek naar behandelingen, erfelijkheid en vroege opsporing.”

Gerelateerde artikelen

In Nederland is dikkedarmkanker één van de meest voorkomende kankersoorten. Er worden jaarlijks ongeveer 12.000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte.[1] Wanneer de dikkedarmkanker uitzaait, betekent dit dat de kankercellen zich…

Het aantal behandelingen kan bij mannen met dikkedarmkanker omlaag als ze gescreend worden op de ziekte. Dit blijkt uit de resultaten van een studie onder Finse inwoners. Minder chemotherapie en…

Het risico om op enig moment darmkanker te krijgen bedraagt 4 à 5%. Daarmee is darmkanker de tweede meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een van de onderzoeken die gedaan worden…

Verschillende voeding wordt vaak in negatieve als positieve zin gelinkt aan de uiteenlopende vormen van kanker. Onderzoekers van de Yale Cancer Center hebben nu een interessante ontdekking gedaan, die als…

Twee soorten darmbacteriën spelen een rol bij de groei van tumoren bij patiënten met erfelijke darmkanker. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van het Johns Hopkins University waar Annemarie Boleij van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.