Blijf op de hoogte

Podcast over longkanker met een ALK mutatie

‘’Het is belangrijk dat patiënten weten dat er binnen en buiten het ziekenhuis mentale hulp beschikbaar is’’
0:00
0:00

Uitgezaaide longkanker heeft een enorme impact op het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving. Het is daarom belangrijk dat er mentale ondersteuning beschikbaar is om deze patiënten te begeleiden in het dagelijks leven. Vandaag gaat Maarten le Fevre op het kantoor van Longkanker Nederland in gesprek met Renée Dubois en Marloes Loeff. Beide dames gaan door het leven met een specifieke vorm van longkanker dat ook wel de ALK mutatie wordt genoemd. In de podcast spreken de dames over het diagnosetraject, de begeleiding op psychosociaal vlak, de verdere impact op het leven en spreken ze uit welke ambities en dromen ze verder nog hebben.

De diagnose

Voor zowel Marloes als Renée kwam de diagnose longkanker onverwachts. Beide dames bezochten het ziekenhuis voor symptomen die zij zelf nooit gelinkt zouden hebben aan longkanker. De diagnose kwam dan ook hard aan. In deze podcast vertellen Marloes en Renée over het zware diagnosetraject dat zij hebben doorlopen. Daarnaast vertellen ze over de lange weg, belemmeringen en obstakels die zij hebben ervaren om uiteindelijk een gepersonaliseerde behandeling te mogen krijgen.

Psychosociale hulp

Voor zowel de patiënt als de omgeving heeft de diagnose longkanker met een ALK mutatie veel invloed op de psychosociale gesteldheid van deze persoon. Het daarom van belang dat het duidelijk is voor patiënten dat er hulp beschikbaar is op psychosociaal vlak, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Renée verteld over de complexe zorgen die bij de diagnose komen kijken, en hoe zij het toch een plekje heeft kunnen geven en samen met haar gezin vooruit kijkt.

Verandering in het leven

Marloes vertelt in de podcast dat haar leven in alle opzichten veranderd is door de ziekte. Belangrijke factoren in het leven zoals een carrière, het nemen van een hypotheek en een grote kinderwens nemen een andere wending. Ook vertelt Marloes op welke manier haar man en zoontje deel uitmaken van haar ziekte en hoe zij hier met elkaar mee omgaan.

Kijk voor meer informatie op de website van Longkanker Nederland

Gerelateerde artikelen

Iedereen met longen kan longkanker krijgen November is ‘longkankermaand’. In deze maand vraagt patiëntenorganisatie Longkanker Nederland extra aandacht voor deze ziekte, waaraan jaarlijks 10.000 mensen overlijden. Daarmee is het de…

Om patiënten betere behandelopties te geven in de toekomst is het van belang dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar verschillende mutaties van longkanker. Echter is het zo dat in…

Hersenmetastasen is een uitzaaiing van kanker en heeft een grote invloed op het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving. Het is belangrijk dat hersenmetastasen gepersonaliseerd wordt behandeld…

Wanneer kanker uitzaait naar de hersenen wordt dat hersenmetastasen genoemd. Hoe Hersenmetastasen precies ontstaat is nog onbekend, wel is bekend dat longkanker één van de meest voorkomende oorzaken is van…

Vanaf 1 februari 2022 staat op longkankernederland.nl een compleet overzicht van alle lopende studies of klinische onderzoeken naar de behandeling van longkanker. Dit overzicht komt van het online portaal Heyleys.nl,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.