Blijf op de hoogte

Soja verhoogt mogelijk risico op gevorderde prostaatkanker

Hoewel soja met name bekend is om de gunstige effecten, blijkt het voor mannen een ander verhaal. Onderzoekers veronderstellen namelijk dat stoffen in de voeding, de zogenaamde isoflavonen, het risico op gevorderde prostaatkanker kunnen verhogen.

De resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd in the International Journal of Cancer.

Prostaatkanker en voeding

Er is eerder onderzoek gedaan naar het verband tussen prostaatkanker en voeding. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat regelmatige consumptie van koolhydraten het risico op de aandoening kan verhogen. Een andere studie verbond een hoge vet inname aan de ziekte.

De wetenschappers van de Fairbanks School of Public Health at Indiana University wilden zich echter richten op het effect van isoflavonen op het prostaatkankerrisico.

Isoflavonen

Isoflavonen zijn stoffen die behoren tot de polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die gelijke effecten hebben op het lichaam als het vrouwelijke hormoon oestrogeen, maar dan in veel mindere mate. Sojaproducten als tempeh en tofu bevatten de hoogste concentratie isoflavonen. Andere voorbeelden zijn peulvruchten en lijnzaad.

Gevorderde prostaatkanker

Voor hun studie analyseerde het team de gegevens van 27.004 mannen die hadden deelgenomen aan de Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial. Ze vroegen hen een vragenlijst over hun voedingsgewoonten in te vullen, zodat hun consumptie van isoflavonen kon worden ingeschat.

In de opeenvolgende jaren kregen 2.598 mannen prostaatkanker, waarvan 287 een gevorderde vorm. In dit laatste geval had de kanker zich verspreid van de prostaatklier naar andere plekken in het lichaam.

Isoflavonen en prostaatkanker

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de mannen met isoflavonen in hun voedingspatroon het grootste risico liepen op gevorderde prostaatkanker. Voor niet-gevorderde vormen werd echter geen verband gezien.

De wetenschappers concluderen dan ook dat consumptie van isoflavonen het risico op prostaatkanker mogelijk kan verhogen, maar benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om het verband te bewijzen.

Gerelateerde artikelen

Vroegdiagnostiek is van grote waarde bij prostaatkanker. Het levert een mortaliteitsreductie op van 25 procent. Een PSA-test gevolgd door diagnostiek in een expertisecentrum kan hieraan bijdragen. Toch bestaat er binnen…

Chirurgen die tijdens een operatie niet over de patiënt gebogen staan, maar verderop in de operatiekamer zitten. Met een beeldscherm voor hun neus en een joystick in elke hand. Het…

Prostaatkankerpatiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte hebben mogelijk baat bij een behandeling met radiotherapie als aanvulling op hun reguliere behandeling. Onderzoekers van de University College London, ontdekten in…

De meest voorkomende kankervorm bij mannen is prostaatkanker. Voor een deel van de patiënten bestaat er na behandeling de kans op een recidief. Hiervan is sprake als er tekenen zijn…

SelectMDx is een test die helpt bij het identificeren van patiënten met een hoog risico op een agressieve prostaatkanker, nog voordat een ingrijpende prostaatbiopsie nodig is. Astrid Minnee, uroloog in…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.