Blijf op de hoogte

‘Goedaardige’ bacteriën effectiever bij de schoonmaak

Bacteriën gebruiken om de hygiëne te verhogen; het klinkt paradoxaal, maar zogeheten probiotica zijn de afgelopen jaren juist een uiterst effectief schoonmaakmiddel gebleken. Deze ‘goedaardige’ bacteriën worden al langer met succes gebruikt in sectoren als het onderwijs en de zakelijke dienstverlening. Henny Stoelhorst (klantmanager Cure) van schoonmaakbedrijf Gom en Jos Vaessen (medewerker facilitaire dienst) van de Radiotherapiegroep Deventer vertellen dat ook de gezondheidszorg nu langzaam maar zeker overstag gaat. En dat lijkt een goede ontwikkeling, aangezien jaarlijks nog altijd zo’n 2.000 Nederlanders sterven als gevolg van ziekenhuisbacteriën.

Hoe kan de gezondheidszorg nog vooruitgang boeken bij hygiëne?

Stoelhorst: “Een deel van de oplossing ligt in goede scholing van medewerkers. De werkdruk in de zorg is hoog en daardoor bestaat het risico dat de aandacht voor hygiëne verslapt. Daarnaast heeft elk ziekenhuis zijn eigen afdeling infectiepreventie, die op basis van landelijke richtlijnen zijn eigen protocollen hanteert. Dit maakt de situatie ingewikkelder, zeker gezien de wisselende bezetting. Het is belangrijk dat protocollen zo laagdrempelig mogelijk worden gecommuniceerd, bijvoorbeeld door middel van afbeeldingen in plaats van lappen tekst. Handhygiëne is daarbij cruciaal: als daar goed gevolg aan wordt gegeven, dan kan dat veel infecties voorkomen. Tot slot kunnen ook innovatieve schoonmaakmethoden uitkomst bieden in de strijd tegen ziekenhuisbacteriën.”

Is de zorg terughoudend op het gebied van schoonmaakinnovaties?

Stoelhorst: “Een zorginstelling wil een wetenschappelijke onderbouwing voordat het gebruikmaakt van een nieuwe reinigingsmethode. Dat komt voort uit terechte bezorgdheid over het welzijn van patiënten, maar daardoor duurt het soms lang voordat een effectief middel daadwerkelijk wordt gebruikt op de werkvloer. Reiniging door middel van probiotica is hier een goed voorbeeld van.”

Vaessen: “In het geval van probiotica denk ik dat de relatieve onbekendheid de oorzaak is dat het middel nog niet breed wordt toegepast. Zodra het middel meer naamsbekendheid krijgt, zullen zorgorganisaties daarvan ook de voordelen ontdekken.”

Hoe werken probiotica als reinigingsmiddel?

Stoelhorst: “Een regulier schoonmaakmiddel dringt niet door tot de ‘biofilm’ van de verontreiniging, oftewel de laag micro-organismen die vastgehecht is aan een oppervlak. Deze laag vormt een belangrijke voedingsbron voor bacteriën. Met het gebruik van probiotica krijgen zij concurrentie in hun zoektocht naar deze voeding. ‘Goedaardige’ bacteriën kunnen namelijk wel doordringen tot deze biofilm. Elke gram voeding opgegeten door probiotica is er een die kwaadaardige is ontnomen. Probiotica werken bovendien de hele dag door, terwijl traditionele schoonmaakmiddelen alleen op het reinigingsmoment zelf effect hebben.”

Wat bieden jullie aan zorginstellingen?

Stoelhorst: “Gom Zorg is de gespecialiseerde business unit van Gom voor de gezondheidszorg. Onze medewerkers zijn uitgebreid opgeleid op het gebied van zorghygiëne en zijn op de hoogte van alle huidige protocollen en richtlijnen. Daarnaast frissen wij jaarlijks de kennis van ons personeel en de zorgmedewerkers op met herhalingstrainingen om de laatste stand van zaken onder de aandacht te brengen. Dit wordt verzorgd door ons eigen Kenniscentrum Infectiepreventie. Wij gebruiken onder meer probiotische reinigingsmiddelen, vanwege hun buitengewone effectiviteit. We merken dat de vraag naar deze werkwijze sterk groeit en steeds meer zorginstellingen interesse tonen. Dit was ook de aanleiding van onze samenwerking met de Radiotherapiegroep, een bestralingsinstituut in Deventer.”

Vaessen: “We hebben Gom Zorg inderdaad toestemming gegeven om onze toiletten op de begane grond met probiotica te reinigen. De resultaten zijn erg goed: het is er schoner en frisser en aanslagplekken die eerst zichtbaar bleven worden steeds minder en verdwijnen uiteindelijk. Bovendien merken we dat het middel de hele dag door werkt. Niet voor niets gebruikt Gom Zorg het inmiddels in al onze ruimten.”

Meer informatie
www.gom.nl/gezondheidszorg

Gerelateerde artikelen

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een onderzoeksmodel ontdekt om de menselijke variant van het norovirus te kweken en bestuderen. Tot nu toe kon men het virus enkel onderzoeken via…

Bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken kunnen worden verspreid door het peuteren in en wrijven over de neus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in de European Respiratory Journal. Van deze…

Veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen kinderen overgewicht bezorgen door hun darmflora te veranderen, zo luidt de conclusie uit een Canadese studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal). De onderzoekers analyseerden…

Elk jaar vallen miljoenen vakanties en zakenreizen in het water als gevolg van ‘reizigersdiarree’. Een belangrijke oorzaak van de buikklachten is de bacterie Enterotoxische E. coli (ETEC). Door een gezamenlijke…

Dat de ziekte van Lyme zeer ernstige, langdurige gevolgen kan hebben is niet bij iedereen bekend. Bovendien is de diagnose lastig te stellen. Het Victory-onderzoek draagt wellicht bij aan een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.