Blijf op de hoogte

Verband tussen schoonmaakmiddelen en overgewicht bij kinderen

Veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen kinderen overgewicht bezorgen door hun darmflora te veranderen, zo luidt de conclusie uit een Canadese studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

De onderzoekers analyseerden de darmflora van 757 kinderen in de leeftijd van 3 tot 4 maanden. Ook onderzochten zij hun gewicht op de leeftijd van 1 en 3 jaar. Hierbij werd gekeken naar blootstelling aan desinfecterende middelen, detergenten en milieuvriendelijke reinigingsproducten die thuis werden gebruikt.

De Canadese onderzoekers analyseerden bovendien gegevens van de Canadese Healthy Infant Longitudinal Development en keken naar microben in de ontlasting van kinderen. Ze gebruikten tevens groeigrafieken van de Wereldgezondheidsorganisatie voor Body Mass Index-scores (BMI).

Desinfectiemiddelen vs. milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Het verband met de veranderde darmflora bij baby’s was het sterkst bij frequent gebruik van huishoudelijke desinfectiemiddelen. De baby’s vertoonden lagere niveaus van de zogeheten Haemophilus- en Clostridium-bacteriën, maar hogere niveaus van de darmbacterie Lachnospiraceae. De onderzoekers vonden niet dezelfde correlatie met detergentia of milieuvriendelijke reinigingsmiddelen.

“We ontdekten dat baby’s in huishoudens met desinfecterende middelen – die minstens wekelijks werden gebruikt – twee keer zoveel kans hadden op verhoogde niveaus van de darmmicroben Lachnospiraceae. Zodra ze 3 jaar oud waren, was hun BMI hoger dan kinderen die als baby niet werden blootgesteld aan intensief thuisgebruik van ontsmettingsmiddelen “, zegt Anita Kozyrskyj, professor in de kindergeneeskunde aan de Universiteit van Alberta.

Baby’s in huishoudens waar milieuvriendelijke reinigingsmiddelen werden gebruikt, vertoonden andere microbiota en hadden daardoor minder kans op overgewicht. “Baby’s die opgroeiden in huishoudens waar gebruik werd gemaakt van eco-reinigers, hadden veel lagere niveaus van de darmbacteriën Enterobacteriaceae. We vonden echter geen bewijs dat deze veranderingen van het darmmicrobioom het verminderde obesitasrisico veroorzaakten,” vertelt ze.

Behoefte aan verder onderzoek naar schoonmaakmiddelen en overgewicht bij kinderen

Ze suggereert dat het gebruik van milieuvriendelijke producten gekoppeld kan worden aan een algeheel gezondere levensstijl en eetgewoonte van ouders. Dat draagt vervolgens bij aan een gezondere darmflora en daarmee het gewicht van hun baby. “Antibacteriële reinigingsproducten hebben het vermogen om het microbioom in de omgeving te wijzigen en het risico op overgewicht voor kinderen te veranderen,” schrijven de auteurs. “Onze studie biedt nieuwe informatie over de impact van deze producten op de microbiële samenstelling van de kinderdarmen en de uitkomsten van overgewicht bij dezelfde populatie.”

Commentaar vanuit een andere hoek biedt perspectief op de interessante bevindingen. “Er is een biologische aannemelijkheid dat vroege blootstelling aan desinfectiemiddelen het risico op obesitas bij kinderen kan verhogen als gevolg van veranderingen in bacteriën binnen de Lachnospiraceae-familie”, schrijven epidemiologen Noel Mueller en Moira Differding (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health).

Ze pleiten voor verdere studies “om de intrigerende mogelijkheid te onderzoeken dat het gebruik van huishoudelijke desinfectiemiddelen kan bijdragen aan de complexe oorzaken van obesitas.” Kozyrskyj is het hiermee eens en wijst op de behoefte aan onderzoeken die schoonmaakproducten classificeren op basis van hun werkelijke ingrediënten. “Het onvermogen om dit te doen was een beperking van onze studie”, concludeert zij.

Gerelateerde artikelen

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een onderzoeksmodel ontdekt om de menselijke variant van het norovirus te kweken en bestuderen. Tot nu toe kon men het virus enkel onderzoeken via…

Bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken kunnen worden verspreid door het peuteren in en wrijven over de neus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in de European Respiratory Journal. Van deze…

Bacteriën gebruiken om de hygiëne te verhogen; het klinkt paradoxaal, maar zogeheten probiotica zijn de afgelopen jaren juist een uiterst effectief schoonmaakmiddel gebleken. Deze ‘goedaardige’ bacteriën worden al langer met…

Elk jaar vallen miljoenen vakanties en zakenreizen in het water als gevolg van ‘reizigersdiarree’. Een belangrijke oorzaak van de buikklachten is de bacterie Enterotoxische E. coli (ETEC). Door een gezamenlijke…

Dat de ziekte van Lyme zeer ernstige, langdurige gevolgen kan hebben is niet bij iedereen bekend. Bovendien is de diagnose lastig te stellen. Het Victory-onderzoek draagt wellicht bij aan een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.