Blijf op de hoogte

Een zwangerschapstest: zo doe je dat

Tegenwoordig denken veel mensen bij ‘zelftesten’ vooral aan een mogelijke coronabesmetting. Je zou bijna vergeten dat een andere thuistest wereldwijd en al heel wat jaren langer en vele malen vaker gebruikt is door mensen: de zwangerschapstest. Tot een jaar of vijftig geleden was het afwachten of je overtijd was, of werd een klauwkikker als zwangerschapstest gebruikt. Begin  jaren zeventig van de vorige eeuw deed de eerste chemische zwangerschapstest zijn intrede. Hieronder lees je meer over het hoe en wanneer van het doen van een zwangerschapstest.

Hoe werkt een zwangerschapstest eigenlijk?

Ons lichaam maakt tientallen hormonen aan. Allemaal met een eigen doel. Bij een zwangerschapstest draait het om het hormoon hCG. Dit hormoon komt bij zowel mannen als vrouwen voor, het stimuleert onder meer de rijping van respectievelijk zaadcellen en de eisprong. Na een succesvolle innesteling van een bevrucht eicel bij een vrouw (ongeveer acht dagen na de bevruchting) gaat het lichaam hCG aanmaken. Een zwangerschapstest meet de waarde van hCG in urine. Is er sprake van een verhoogde waarde, dan geeft een zwangerschapstest aan dat je zwanger bent. De nauwkeurigheid is tegenwoordig vaak meer van 99 procent.

Wanneer kun je testen op een zwangerschap?

Een belangrijke vraag natuurlijk, want meestal wil je zo snel mogelijk weten of je zwanger bent! Er zijn diverse merken op de markt, maar een zwangerschapstest van Clearblue is het meest bekend. Haast alle zwangerschapstesten geven een zekerheid van bijna honderd procent vanaf de eerste dag van de gemiste menstruatie.

Maar kun je echt niet zolang wachten? Dan is er gelukkig ook de Zwangerschapstest Ultravroeg van Clearblue. Deze kan al met een nauwkeurigheid van bijna tachtig procent maar liefst zes dagen voor de gemiste menstruatie meten of je zwanger bent. Daarnaast kun je met een zwangerschapstest van Clearblue zelfs meten hoelang je al zwanger bent. Als eerste ontwikkelden zij een zwangerschapstest met wekenindicator die aan de hand van de hCG-waarde een indicatie geeft van de duur van je zwangerschap.

Do’s en don’ts bij zwangerschapstesten

Een zwangerschapstest doe je niet om ‘misschien’ te weten of je zwanger bent. Maar er zijn nogal wat factoren die de uitslag kunnen bepalen. Wil je een zo precies mogelijke uitslag? Houd dan tot slot vooral onderstaande do’s en don’ts aan.

Wel doen:

  • Houd het staafje in de urinestraal. Of vang wat urine op in een potje en houd daarna de test daarin.
  • Test bij voorkeur midstraal ochtendurine, deze is het meest geconcentreerd.

Niet doen:

  • Te veel drinken vooraf (alcohol kan de test beïnvloeden, maar ook veel ander vocht zoals water, koffie of thee verdunt je urine)
  • Een test gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

De uitslag van de test!

Een positieve uitslag? Zoek dan contact met een verloskundige.

Niet zwanger en teleurgesteld? Lees dan informatie over hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ovulatietesten.

Gerelateerde artikelen

Het kan zo zijn dat je je al even aan het verdiepen bent in een goede skincare routine. De basis begint uiteraard met make-up eraf halen, cleansen en een dag-…

Omega 3 vetzuren zijn onmisbaar voor onze gezondheid, ondersteunen het hart, de hersenen, en de ogen, en zijn essentieel omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Normaal wordt omega…

Ketamine, ooit vooral bekend als verdovingsmiddel in de medische wereld, heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt als recreatieve drug. Hoewel het gebruik ervan nog steeds relatief laag is in…

Tegenwoordig is het hebben van een uitgebreide skin care routine steeds populairder aan het worden. Toch kan het lastig zijn om te weten waar je nu moet beginnen. Daarom hebben…

Het verlies van een dierbare is een van de meest uitdagende ervaringen die we als mensen kunnen doormaken. Te midden van rouw en verdriet moeten we echter ook praktische stappen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.