Blijf op de hoogte

Leven met alopecia: “Sporten is erg onhandig met een petje of haarwerk”

De kapster van Leonie (41) ontdekte op haar zestiende kale plekken in het haar van Leonie. Ze raadde haar aan naar de huisarts te gaan en toen werd vrij snel de diagnose alopecia areata gesteld.

Hoe is alopecia bij jou ontstaan?

“Het zou fijn zijn als er iets meer bekend was over het ontstaan van alopecia areata, maar helaas is daar weinig of niets over bekend. Alopecia areata is iets wat je overkomt. Zo was dat dus ook bij mij het geval.”

Wat waren je eerste klachten en welke acties zijn er toen ondernomen?

“In eerste instantie ontdekte mijn kapster wat kale plekken op mijn hoofd. Ze raadde me aan ermee naar de huisarts te gaan. Na twee weken zonder positief resultaat mijn haar gewassen te hebben met één of andere desinfecterende shampoo heeft de huisarts mij doorgestuurd naar een dermatoloog.”

Heb je lang met de klachten moeten rondlopen voordat je een diagnose kreeg?

“Het was vrij snel duidelijk dat het om alopecia areata ging. Ik denk dat de diagnose ongeveer wel in acht weken was gesteld. Ondanks de snelle diagnose heeft het nog wel zeker een jaar geduurd voordat het goed tot me doordrong wat alopecia inhield en wat de gevolgen en impact van de diagnose voor mij betekende.”

Wat voor impact heeft het gehad op je dagelijks leven?

“De impact op mijn dagelijks leven was enorm. Alopecia areata heeft behalve haaruitval geen lichamelijke klachten, maar mentaal heeft het een enorme impact op je leven. Ik was zestien en behoorlijk onzeker. Dat ik alopecia kreeg, hielp niet echt. Ik werd nog onzekerder en probeerde de kale plekken zo goed mogelijk te verstoppen. In eerste instantie kon ik de resterende haren over de kale plekken heen kammen en met speldjes en lak vastzetten, later werden de kale plekken onder petjes verstopt en na ongeveer een anderhalf jaar ben ik een haarwerk gaan dragen.

De angst dat je petje of haarwerk afgaat, speelde altijd in mijn achterhoofd waardoor ik heel lang drukke plekken heb gemeden. Naar het zwembad gaan of naar het strand zat er niet meer in, en ook sporten is erg onhandig met een petje of haarwerk.”

Welke behandelingen heb je gehad?

“Ik heb in de eerste tien jaar zeker vijftien verschillende behandelingen gehad bij 4 verschillende dermatologen. Maar ook allerlei alternatieve behandelingen van acupunctuur tot Chinese kruiden. Helaas, allemaal zonder resultaat. Het werd zelfs alleen maar erger.”

Hoe gaat het nu met je?

“Ik ben inmiddels bijna 25 jaar verder en na wat ge-jojo nu inmiddels al weer ruim 12 jaar helemaal kaal. Ongeveer tien jaar geleden zijn ook mijn wenkbrauwen en wimpers uitgevallen, maar ook daar heb ik mee leren omgaan. Ik heb wenkbrauwen laten zetten met permanente make-up en wimpers plak ik dagelijks op. Het is een hoop gedoe, maar ik heb het er voor over. Zonder haar is balen, maar zonder wenkbrauwen en wimpers herkende ik mezelf niet meer terug.

Ik denk dat ik het wel een plek in mijn leven heb weten te geven. Ik heb mijn manieren gevonden om alle dingen die ik graag doe toch te kunnen doen en ik ben er in het dagelijks leven niet meer bewust mee bezig.”

Wat wil je meegeven aan lotgenoten?

“Wees sterk! Als je een mooi mens bent, ben je dat ook zonder haar en mensen die echt om je geven zullen er voor je zijn.”

Gerelateerde artikelen

Haar vormt een belangrijk deel van je identiteit. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. Als het uitvalt, kan dat behoorlijk confronterend zijn en een deuk in je zelfvertrouwen geven.…

Tecilla (21) had altijd dik haar, totdat ze met een bevriende kapper meerdere kale plekken op haar hoofd ontdekte. Nu is ze volledig kaal en vertelt ze over haar leven…

De één heeft er eerder last van dan de ander, maar op den duur krijgen veel mannen (en soms ook vrouwen) te maken met dunner wordend haar of kaalheid. Sommigen…

Een kale hairstylist. Waarom niet? Maar Raoul van Delden, hairstylist te Oosterbeek, onderging een HaarStamcel Transplantatie. Deels uit ijdelheid, maar ook om de ervaring op te doen en zijn klanten…

Volkszanger Grad Damen onderging een haarimplantatie: “De mannen in mijn vaders familie hebben allemaal te maken met dunner wordend haar. Ik merkte de afgelopen tijd dat ook bij mij de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.