Blijf op de hoogte

“Houd schermen buiten de kinderslaapkamer”

Het gebruik van digitale apparaten voor het slapengaan kan bijdragen aan slaap- en voedingsproblemen bij kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van the Penn State College of Medicine, onlangs verschenen in het tijdschrift Global Pediatric Health.

Technologie en slaap

Er zijn al veel studies geweest naar de invloed van digitale apparaten op de slaap. Hieruit bleek dat gebruik tot een slechtere nachtrust en hoger BMI bij jongvolwassenen kan leiden. Bij kinderen was daarentegen nog nauwelijks onderzoek gedaan.

Aangezien voldoende slaap cruciaal is voor de kinderontwikkeling, wilden de wetenschappers het effect van digitale apparaten voor bedtijd bij hen onderzoeken. Daarnaast wilden ze zich op andere gezondheidsaspecten richten.

Schermgebruik van kinderen

Voor hun studie vroeg het team aan de ouders van 234 kinderen tussen de 8 en 17 jaar oud om vragen te beantwoorden over hun slaap, schermgewoonten, voeding en mate van bewegen. Ook moesten ze aangeven wat voor soort apparaten hun kinderen gebruikten.

Negatieve consequenties technologie

Na het analyseren van de gegevens ontdekten de wetenschappers dat het gebruik van technologie voor het slapengaan verschillende negatieve effecten tot gevolg had. Zo leidde het tot een hoger BMI, minder goede slaap en meer vermoeidheid in de ochtend.

De kinderen die voor het slapengaan videospelletjes speelden of televisie keken, bleken gemiddeld dertig minuten minder te slapen dan degenen die dit niet deden. In het geval van telefoon- of computergebruik liep dit verschil zelfs op naar één uur.

Daarnaast werd een verband gezien tussen het gebruik van verschillende soorten technologie voor het slapengaan en een toegenomen mobielgebruik in de nacht, zoals wakker worden om een appje te versturen. Televisiekijken bleek hierbij het grootste effect te hebben.

Grenzen stellen

De onderzoekers concluderen dat ouders grenzen zouden moeten stellen omtrent het schermgebruik van hun kinderen. Voorbeelden zijn het verbieden van een mobieltje tijdens het eten en alle schermen buiten de slaapkamer houden.

Volgens het team kan de studie nuttig zijn voor kinderartsen om ouders te informeren over de consequenties van digitale apparaten. Het laat het belang zien van een beperkt schermgebruik voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van hun kinderen.

Gerelateerde artikelen

Jeugdontwikkeling bieden en de mensen die zorg geven ontzorgen. Dat zijn de kerndoelen van de recent geopende Villa Wilhelmina in Purmerend, onderdeel van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH). Villa Wilhelmina…

Sinds 2017 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht die voortbouwt op de Wet op de Kinderopvang uit 2005 – en geldt voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland.…

Kinderopvang wordt in Nederland voor ongeveer 70 procent bekostigd uit collectieve middelen. Dat doen we omdat onderzoek uitwijst dat kinderopvang een grote rol kan spelen in het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden…

Het is een grote zorg die duizenden ouders in Nederland delen. Een kind dat, om wat voor reden dan ook, niet meegaat in het ritme en de ontwikkeling van leeftijdsgenoten.…

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles en hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen Hanna Swaab geven hun visie op de ontwikkeling van het jonge brein en de invloed van de omgeving hierop. “Het bevel…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.