Blijf op de hoogte

Meer sport voor jongeren met een beperking

Onderzoeker Maremka Zwinkels pleit voor meer mogelijkheden voor jongeren met een fysieke beperking om in hun vrije tijd in de buurt te kunnen sporten. Ze roept sportverenigingen op om dit mogelijk te maken. Zwinkels promoveerde 12 april 2018 op haar onderzoek naar het effect van sport bij deze groep jongeren. De conditie gaat vooruit als ze minimaal één keer per week sporten.

Voordelen goede fitheid

Jongeren met een fysieke beperking zijn minder actief in het dagelijks leven. Maar 26% van deze jongeren sport wekelijks tegenover 71% van hun leeftijdsgenoten. Hierdoor hebben ze een lagere fitheid met mogelijk op latere leeftijd een grotere kans op het krijgen van diabetes/overgewicht, hoge bloeddruk en een beroerte. Een goede fitheid wordt ook in verband gebracht met positieve waardes op zelfreflectie, kwaliteit van leven en een beter concentratievermogen op school.

Participatie met een beperking nog altijd niet vanzelfsprekend
Lees ook: Participatie met een beperking nog altijd niet vanzelfsprekend

Resultaten (na)schoolse sport

Zwinkels onderzocht of 1 x per week 45 minuten (na)schoolse sport voldoende is voor verbetering van de conditie. De onderzochte groep jongeren bestond uit 36 renners, 25 lopers en 9 rolstoelrijders die met name sporten deden als voetbal, (rolstoel)basketbal en (rolstoel)hockey. Na 6 maanden 1 x per week (na)schools sporten presteerde de sportgroep gemiddeld 16% beter op sprintconditie. Het lijkt erop dat vooral de jongeren die aan het begin van het sportprogramma een hoog vetpercentage hebben en bijvoorbeeld een hoge bloeddruk profijt hebben van 1 x per week sporten.

Verantwoordelijkheid van de samenleving

De (na)schoolse sport is ontstaan vanuit speciaal onderwijs doordat jongeren met een fysieke beperking niet altijd terecht kunnen bij een sportvereniging. Zwinkels: “Voor de toekomst zou de samenleving haar verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat deze jongeren in hun vrije tijd in de buurt kunnen sporten. Op deze manier kunnen ze ook in het weekend sporten (2 x per week), komen ze in contact met jongeren uit de buurt en worden ze meer betrokken in de samenleving.’’

Bron: UMC Utrecht

Gerelateerde artikelen

Jeugdontwikkeling bieden en de mensen die zorg geven ontzorgen. Dat zijn de kerndoelen van de recent geopende Villa Wilhelmina in Purmerend, onderdeel van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH). Villa Wilhelmina…

Sinds 2017 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht die voortbouwt op de Wet op de Kinderopvang uit 2005 – en geldt voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland.…

Kinderopvang wordt in Nederland voor ongeveer 70 procent bekostigd uit collectieve middelen. Dat doen we omdat onderzoek uitwijst dat kinderopvang een grote rol kan spelen in het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden…

Het is een grote zorg die duizenden ouders in Nederland delen. Een kind dat, om wat voor reden dan ook, niet meegaat in het ritme en de ontwikkeling van leeftijdsgenoten.…

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles en hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen Hanna Swaab geven hun visie op de ontwikkeling van het jonge brein en de invloed van de omgeving hierop. “Het bevel…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.