Blijf op de hoogte

Samen muziek luisteren kan band tussen ouders en kinderen versterken

Gezamenlijk muziek luisteren kan leiden tot een betere relatie tussen ouders en hun kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de University of Arizona.

De onderzoekers ontdekten dat jonge mannen en vrouwen die tijdens hun jeugd – en vooral tijdens de adolescentie – muzikale ervaringen met hun ouders deelden, een betere band met hen hadden als ze de jongvolwassenheid bereikten.

Effect het grootst bij tieners

“Als je kleine kinderen hebt en je luistert muziek met hen, dan helpt dat om een hechtere verstandhouding op te bouwen. Ook voor later in het leven”, vertelt co-auteur Jake Harwood, professor en hoofd van de UA Department of Communication. “Bij tieners is dat effect zelfs nog sterker. Als je met hen naar muziek luistert of muzikale ervaringen deelt, heeft dat een nog grotere uitwerking op de toekomstige relatie dan bij jonge kinderen.”

Dat verschil is goed te verklaren, denkt Harwood. “Met jonge kinderen is muzikale activiteit redelijk gebruikelijk, zoals slaapliedjes zingen en het maken van kinderrijmpjes. Met tieners komt het minder vaak voor. En als zoiets ongebruikelijks toch gebeurt, kan dat een groter effect hebben.”

Unieke uitwerking

Harwood en hoofdauteur Sandi Wallace ondervroegen een groep jongvolwassenen, met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar, over de frequentie waarmee zij als kinderen met hun ouders muzikaal bezig waren. Bijvoorbeeld door samen naar muziek te luisteren, concerten bij te wonen of muziekinstrumenten te bespelen. Deelnemers deden verslag van hun herinneringen in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar en 14 jaar en ouder. Ze vertelden ook hoe ze hun relatie met hun ouders nu ervaren.

De onderzoekers keken ook naar andere manieren waarop kinderen tijd doorbrachten met hun ouders. Zo konden ze vaststellen dat muziek een uniek effect heeft.

Synchronisatie en empathie

Harwood en Wallace denken dat twee factoren het verband tussen gedeelde muzikale ervaringen en een betere relatiekwaliteit kunnen verklaren. Dat is in de eerste plaats coördinatie. “Synchronisatie of coördinatie is iets dat gebeurt wanneer mensen samen muziek spelen of naar muziek luisteren”, vertelt Harwood. “Als je met je ouders muziek maakt of luistert, kun je gesynchroniseerde activiteiten uitvoeren, zoals samen dansen of zingen. Uit gegevens blijkt dat je elkaar daardoor leuker vindt.”

Empathie is de andere manier waarop muziek de kwaliteit van een relatie kan versterken, zegt Wallace. “Veel recent onderzoek richtte zich op de wijze waarop emoties kunnen worden opgeroepen door muziek en hoe dat de empathie richting je luisterpartner kan versterken.” Het onderzoek van Harwood en Wallace bevestigt dat muziek onderlinge gevoelens kan vergroten. Toch concluderen zij dat coördinatie een grotere rol speelt.

Samen muziek luisteren

Wallace en Harwood dringen er bij ouders op aan om hun muzikale interacties met hun kinderen, vooral tieners, te vergroten. “Nieuwe vaders en moeders denken misschien na over hoe zij willen dat de langetermijnrelatie met hun kind eruit komt te zien”, zegt Wallace. “Dat wil niet zeggen dat dit het recept is voor een perfecte relatie. Maar alle ouders willen manieren vinden om de band met hun kind te verbeteren, ook op de lange termijn. En dit kan een manier zijn.”

Gerelateerde artikelen

Jeugdontwikkeling bieden en de mensen die zorg geven ontzorgen. Dat zijn de kerndoelen van de recent geopende Villa Wilhelmina in Purmerend, onderdeel van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH). Villa Wilhelmina…

Sinds 2017 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht die voortbouwt op de Wet op de Kinderopvang uit 2005 – en geldt voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland.…

Kinderopvang wordt in Nederland voor ongeveer 70 procent bekostigd uit collectieve middelen. Dat doen we omdat onderzoek uitwijst dat kinderopvang een grote rol kan spelen in het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden…

Het is een grote zorg die duizenden ouders in Nederland delen. Een kind dat, om wat voor reden dan ook, niet meegaat in het ritme en de ontwikkeling van leeftijdsgenoten.…

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles en hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen Hanna Swaab geven hun visie op de ontwikkeling van het jonge brein en de invloed van de omgeving hierop. “Het bevel…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.