Blijf op de hoogte

Zijn kinderen die regelmatig intensief bewegen gezonder?

Regelmatig intensief bewegen is voor het bevorderen van de gezondheid van kinderen belangrijker dan minder zitten. Dit concluderen VUmc-onderzoekers Mai Chin A Paw en Teatske Altenburg in een nieuwe studie waarvoor zij gezondheidseffecten van beweeg- en zitgedrag bij ruim 450 Deense kinderen analyseerden.

Zitten geen verband met gezondheid

De kinderen waren gemiddeld 60 minuten per dag matig intensief actief en zaten gemiddeld 7 uur. De actievere kinderen hadden een kleinere middelomtrek en gunstigere bloedsuiker- en vetwaarden. Zitten had geen verband met de gezondheid van deze actieve groep kinderen. Ook maakte het niet uit of het zitten en bewegen af en toe plaatsvond of in periodes van tenminste 10 minuten achter elkaar. De studie is gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

Bewegen positief effect

Voor deze studie werden de kinderen een jaar gevolgd. Hun beweeg- en zitgedrag werd twee keer een week gemeten met behulp van beweegmeters. De gezondheid van de kinderen werd gemeten middels middelomtrek, bloeddruk en vet- en suikerspiegels in het bloed. Mai Chin A Paw: “Dagelijks matig intensief bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van kinderen. De laatste jaren is er veel aandacht voor de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van zitten. Wij hebben dat echter niet geconstateerd. De Deense kinderen waren gemiddeld wel actiever dan Nederlandse kinderen.”

Bron: VUmc

Gerelateerde artikelen

Jeugdontwikkeling bieden en de mensen die zorg geven ontzorgen. Dat zijn de kerndoelen van de recent geopende Villa Wilhelmina in Purmerend, onderdeel van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH). Villa Wilhelmina…

Sinds 2017 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht die voortbouwt op de Wet op de Kinderopvang uit 2005 – en geldt voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland.…

Kinderopvang wordt in Nederland voor ongeveer 70 procent bekostigd uit collectieve middelen. Dat doen we omdat onderzoek uitwijst dat kinderopvang een grote rol kan spelen in het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden…

Het is een grote zorg die duizenden ouders in Nederland delen. Een kind dat, om wat voor reden dan ook, niet meegaat in het ritme en de ontwikkeling van leeftijdsgenoten.…

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles en hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen Hanna Swaab geven hun visie op de ontwikkeling van het jonge brein en de invloed van de omgeving hierop. “Het bevel…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.