Blijf op de hoogte

5 natuurlijke middelen om van je misselijkheid af te komen

Misselijkheid kan in verschillende situaties de kop opsteken. Bijvoorbeeld na een operatie, bij een zwangerschap of tijdens het reizen. Hoewel medicatie een optie is, zijn er ook natuurlijke middelen om van de akelige gevoelens af te komen.

1. Focus op je ademhaling

In 2004 deden wetenschappers onderzoek naar het effect van aroma’s op misselijkheid. Hiervoor werden deelnemers gevraagd om drie tellen langzaam door hun neus in te ademen en drie tellen door hun mond uit, terwijl de helft van hen aan verschillende geuren werd blootgesteld. Wat bleek? Alle participanten gaven aan zich minder misselijk te voelen. Het team concludeerde dan ook dat dit te maken had met de ademhalingstechniek en niet met de aroma’s.

Ook een andere studie liet zien dat een gecontroleerde ademhaling kan helpen om misselijkheid te verminderen. Bij 62 procent van de deelnemers verdwenen de akelige gevoelens.

2. Snijd een citroen

Onderzoek heeft aangetoond dat de geur van citroen kan helpen om misselijkheid te verminderen. Een voorbeeld betreft een studie waarbij 100 zwangere vrouwen de opdracht kregen bij de geur van een aroma diep in te ademen zodra ze misselijkheid voelden opkomen. De helft van hen werd aan een citrusgeur blootgesteld en de anderen kregen een amandelgeur. Na vier dagen bleken de vrouwen die een citroengeur hadden geroken 9 procent minder last van misselijkheid te hebben in vergelijking met de deelnemers die de amandelaroma hadden ingeademd.

Het team kwam tot de conclusie dat het opensnijden van een citroen op dezelfde manier kan werken. Op deze manier wordt de geur de lucht ingebracht. Een andere mogelijkheid is om een flesje citroenolie aan te schaffen.

3. Eet gember

Onderzoekers hebben uitgewezen dat gember een effectief middel is om misselijkheid te behandelen. De ingrediënten in het kruid werken mogelijk op dezelfde manier als medicatie.

Andere studies toonden aan dat gember kan helpen om zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid als gevolg van een operatie te verminderen. Hierbij consumeerden de deelnemers in beide gevallen 0,5 tot 1,5 gram gedroogde gemberwortel.

Volgens wetenschappers is de consumptie van gember over het algemeen veilig. Alleen mensen die bloedverdunners slikken of een verhoogd risico lopen op een lage bloeddruk kunnen het kruid beter laten staan.

4. Adem pepermuntolie

In 2013 onderzochten wetenschappers het effect van pepermuntolie op misselijkheid bij kankerpatiënten. Een deel van de deelnemers kreeg de opdracht om na de chemotherapie pepermuntolie te gebruiken en de anderen kregen aarmuntolie. Uiteindelijk bleek het pepermuntolie effectiever om onpasselijke gevoelens te voorkomen. Ook andere wetenschappers ontdekten dat pepermuntolie kan helpen om misselijkheid te verminderen.

Een derde studie liet zien dat het gebruik van een inhaler met pepermuntolie hielp om misselijkheidsymptomen af te zwakken. Na twee minuten verbeterden de klachten van 44 procent van de deelnemers.

5. Probeer acupunctuur

Acupunctuur en acupressuur zijn twee Chinese behandelmethoden die kunnen worden gebruikt om misselijkheid en overgeven te verhelpen. Bij acupunctuur worden naalden in specifieke plaatsen van het lichaam gebracht en bij acupressuur wordt met de handen gewerkt om druk uit te oefenen.

Uit onderzoek is gebleken dat beide technieken zenuwcellen stimuleren die signalen naar het brein en de ruggengraat uitzenden. Van deze signalen wordt gedacht dat het misselijkheid vermindert.

Een andere studie toonde aan dat acupunctuur en acupressuur het risico op misselijkheid na een operatie verlaagden met 28-75 procent. Daarnaast lieten onderzoeken zien dat beide technieken net zo effectief werken als medicatie tegen misselijkheid.

Gerelateerde artikelen

Ondanks beperkte toename van de totale hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen met 0,5%, is het aantal geneesmiddelen per hoofd van de bevolking vrijwel gelijk gebleven in 2018. Het geneesmiddelgebruik per 70-plusser nam…

De laatste jaren stijgt het geneesmiddelentekorten in Nederland en ook in 2018 was dit weer het geval. Met een sterkere groei dan in 2017. De stijging is nu maar liefst…

Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan…

Fabrikanten van zelfzorgmedicijnen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Naar schatting…

Het zorgvuldig bewaren van geneesmiddelen is belangrijk om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan te kunnen garanderen. Tot het verlaten van de apotheek worden geneesmiddelen gecontroleerd bewaard. Thuis is dat…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.