Blijf op de hoogte

10 voordelen van heerlijk fietsen in de buitenlucht

Nederland is een land waar veel gefietst wordt en dat is niet zonder reden. Het weer is mild en er zijn geen heuvels. Maar het is ook nog eens heel goed voor je! Lees hieronder de tien voordelen van buiten fietsen.

1. Het kan altijd en overal

Je kunt naar de sportschool gaan om je drie keer per week uit te sloven, maar dan heb je meteen te maken met een aantal obstakels. De sportschool heeft vaste openingstijden én je moet er nog heen. De fiets kun je uit het schuurtje pakken en je gaat direct op weg, maakt niet uit hoe laat het is. Het mooie van Nederland is dat je werkelijk overal kunt fietsen, dus je kunt telkens een nieuwe route uitkiezen.

2. Buitenlucht is schoner dan binnenlucht

De luchtkwaliteit thuis, op kantoor en school is vaak slecht. Nu moet je niet naast een snelweg gaan fietsen, maar vooral rondom bossen en parken is de luchtkwaliteit veel beter. Een halfuurtje fietsen is dus goed om je longen even schoon te maken. Dit kan helpen bij luchtwegproblemen, bijvoorbeeld astma.

3. Het is goed voor je bioritme

Door veel binnen te zijn wordt je te weinig blootgesteld aan daglicht. Hierdoor kan je bioritme verstoord raken. Door regelmatig buiten te fietsen maakt je lichaam op de juiste momenten melatonine aan, waardoor je beter slaapt. En je kunt niet jong genoeg beginnen met fietsen, betrek je kinderen daarom snel bij het fietsen. Bekijk de mogelijkheden voor een 18 inch meisjesfiets of een 14 inch jongensfiets. De inchmaat die je kiest is afhankelijk van de lichaamslengte.

4. Het helpt tegen stress

Als je na een drukke (werk)dag naar huis fietst kun je even heerlijk je gedachten verzetten. Het enige dat je hoeft te doen is trappen en op te letten op het verkeer. Een betere manier van ontstressen is er niet!

5. Je krijgt meer energie dan van binnen bewegen

Door het inademen van gezonde buitenlucht krijg je tijdens het fietsen meer energie dan wanneer je dit binnen op de hometrainer zou doen.

6. Je zult langer leven

Oké, dit geldt natuurlijk voor alle vormen van intensief bewegen. Maar fietsen is misschien wel de makkelijkste manier om dit te halen. Je houdt je hart lekker actief, zult vet verbranden en bent over het algemeen gezonder.

7. Het kan helpen bij depressies

Door regelmatig te bewegen kun je depressies tegengaan, en fietsen is hier een makkelijke vorm van. Daarnaast kun je even lekker je hoofd leeg maken op de fiets.

8. Je maakt meer vitamine D aan

Doordat we het grootste deel van de tijd binnen zitten hebben we steeds vaker te maken met een vitamine D-tekort. Door ook in de winter regelmatig buiten te fietsen kun je dit tegengaan.

9. Buiten sporten is motiverender

Onderzoek heeft aangetoond dat buiten sporten motiverender is dan binnen sporten. Daarom is het beter om buiten te fietsen dan binnen op de hometrainer te zitten. Zo hou je het makkelijker vol!

10. Er is van alles te zien

Op de fiets is er van alles te zien, of je nu tussen de schaapjes in de weilanden fietst of door een drukke stad, elke seconde verandert je omgeving. Hierdoor is fietsen in de buitenlucht extra leuk.

Gerelateerde artikelen

Hardlopen is razend populair. Maar wat helpt om mensen te stimuleren de sport te (blijven) beoefenen. Uit een nieuwe publicatie van onder andere Ineke Deelen blijkt dit een levendige en…

Niet roken, geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, zijn allemaal factoren die ervoor kunnen dat je ongeveer zes jaar langer leeft en gemiddeld pas negen jaar later ziek wordt dan…

Bewegen en gezond eten dragen bij aan prettige oude dag. Maar er is meer, want een stevig sociaal netwerk is minstens zo belangrijk. Aan de balie bij het verhuurbedrijf op…

Er worden veelbelovende resultaten geboekt met het inzetten van leefstijl tegen bepaalde ziektes. Toch is het niet altijd makkelijk om zowel patiënten als huisartsen te overtuigen van de toegevoegde waarde,…

Topsport vergt het uiterste van zowel lichaam als geest van de sporter. Dat je fysiek moet uitrusten van trainingen en wedstrijden is algemeen geaccepteerd, maar over het mentale herstel wordt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.