Starten als arts: hoe een hypotheek te krijgen als jonge medische professional

Een oververhitte woningmarkt maakt het voor een jonge medische professional niet eenvoudig om een hypotheek af te sluiten, die de bekostiging van een woning voldoende dekt. Eigen vermogen is vaak nog niet aanwezig, daar je net klaar bent met studeren. Hier komt bij dat je jezelf in de komende periode mogelijk verder wilt specialiseren binnen een bepaald medisch vakgebied, waardoor je nog niet volledig aan het werk gaat. Er zijn gelukkig verschillende hypotheekverstrekkers die actief meedenken met jonge medici, op zoek naar een betaalbare woning. Van Lanschot Kempen is daar een voorbeeld van. Bij deze banken wordt onder meer rekening gehouden met de aannemelijke kans op groeiende inkomsten in de komende jaren. Dit artikel vertelt je meer over de wijze waarop je als jonge medische professional een hypotheek kunt krijgen.
Verschillende manieren van het afsluiten van een hypotheek
Als jonge medische professional zonder vast contract of intentieverklaring kun je het reguliere proces bij banken volgen. In dit geval wordt gerekend met een flexinkomen, waarbij gekeken wordt naar het inkomen in de afgelopen drie kalenderjaren. Mogelijk heb je in die periode al gedeeltelijk in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk gewerkt, naast dat je een opleiding tot medisch specialist afrondde. Belangrijk hierbij is dat er een stijgende lijn zit in het inkomen. Wanneer dat niet het geval is, wordt het huidige salaris als basisinkomen genomen door hypotheekverstrekkers.
Doelgroepenbeleid bij verschillende hypotheekverstrekkers
Er zijn banken met een specifiek doelgroepenbeleid, waar je als jonge medische professional onder kunt vallen. In dit geval wordt het inkomen dat je momenteel verdient als een bestendig inkomen aangemerkt, waarmee dit gelijk staat aan een inkomen bij een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Voldoende aannemelijk moet zijn dat je dit inkomen in de komende jaren blijft verdienen, bijvoorbeeld door de grote vraag naar mensen met jouw medische beroep. Het verschilt per hypotheekverstrekker welk doelgroepenbeleid gehanteerd wordt. Vraag het eens na bij een hypotheekadviseur.
Toekomstig inkomen telt vaak niet mee
Hoewel je op termijn mogelijk aanmerkelijk meer verdient dan nu het geval is, wordt dit inkomen in veel gevallen niet meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Anders ligt dat bij onvoorwaardelijke inkomensstijgingen in de komende zes maanden. Je kunt denken aan een arbeidscontract met een fors hoger salaris of bijvoorbeeld een CAO-loonstijging, die pas over een aantal maanden van kracht wordt. In zo’n geval wordt dit inkomen wel meegenomen; je hoeft met het aanvragen van een hypotheek niet te wachten tot de ingangsdatum van je contract.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking