Blijf op de hoogte

Voor- en nadelen van het Nederlandse zorgstelsel

Veel mensen zijn tevreden over de wijze waarop het Nederlandse zorgstelsel is ingericht. Aan het begin van het jaar vergelijk je verschillende zorgverzekeraars op een website als Kizi.nl, om jaarlijks zo min mogelijk voor je zorgpremie te hoeven te betalen. Mocht je zorg nodig hebben, dan worden de kosten vaak direct verrekend door de verzekeraar. Zo hoef je nooit zelf op te draaien voor hoge medische kosten bij een operatie of vergelijkbare medische ingreep. Toch is niet iedereen tevreden over het zorgstelsel. Wat zijn de nadelen hiervan? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag. 

Eigen risico van zorgverzekeringen kan efficiënter 


Bij het kiezen van een zorgverzekering op Kizi kun je vaak aangeven, hoeveel eigen risico je jaarlijks wilt betalen. Een hoog eigen risico kan interessant zijn voor mensen die nooit of zeer zelden te maken hebben met medische kosten. Een hoog eigen risico resulteert namelijk in een lagere maandelijkse premie voor de zorgverzekering zelf. Toch wordt de wijze waarop het eigen risico momenteel is ingericht als een nadeel gezien van het Nederlandse zorgstelsel. Uit onderzoek blijkt dat dit efficiënter kan worden ingericht. Het onderzoek toont aan dat het eigen risico verlaagt zou moeten worden naar zo’n 300 euro. 

Uitstellen van zorg een risico bij hoog eigen risico 


Een hoog eigen risico kan ertoe leiden dat mensen de benodigde zorg uitstellen om zo te voorkomen, dat zij hier zelf voor opdraaien. Pas wanneer de zorgkosten ver boven het eigen risico uitkomen besluit men alsnog over te gaan tot een medische ingreep. Het zorggebruik boven een eigen risico van bijvoorbeeld de huidige 385 euro neemt hierdoor toe. Iets wat leidt tot inefficiëntie binnen het Nederlandse zorgstelsel. Door het eigen risico te verlagen zal die inefficiëntie verminderd worden. Tegelijkertijd is een te laag eigen risico ook riskant, daar mensen de zorg te snel zouden aanspreken in dit geval. 

Betaalbare zorg voor iedere Nederlander door zorgtoeslag 


Groot voordeel aan het Nederlandse zorgstelsel is dat medische hulp voor iedere burger toegankelijk is. Als burger heb je recht op een zorgtoeslag, wanneer je inkomen niet toereikend is voor de bekostiging van je zorgverzekering. Met deze zorgtoeslag worden de kosten voor een zorgverzekering gedeeltelijk gecompenseerd. Houd er rekening mee, dat de hoogte van de zorgtoeslag vermindert bij een groeiend inkomen. Ook het inkomen van je partner kan hierin meespelen. Op de website van de Belastingdienst vind je een handige tool, om te berekenen hoeveel zorgtoeslag je zou moeten krijgen. 

Gerelateerde artikelen

Het einde van het jaar is in zicht, wat betekent dat het tijd is om te kijken of jouw zorgverzekering nog aansluit op jouw wensen en behoeftes. Vooral nu is…

In Nederland is het verplicht om jezelf te verzekeren. Iedereen moet verplicht een basisverzekering hebben. Maar daarmee is nog niet alles gezegd, het is ook heel belangrijk om de juiste…

Een zorgplan is een document waarin alle afspraken rondom de zorg van een cliënt omschreven staan. Het opstellen van een zorgplan zorgt ervoor dat verschillende betrokken partijen weten wat er…

De impact van corona is ook zichtbaar bij de zorgverzekeraars. De zorgverzekering 2021 zal er daarom ook iets anders uit gaan zien. Zo zal de premie gaan stijgen per zorgverzekeraar…

Het is belangrijk om de legionella bacterie buiten de deur te houden, aangezien het gaat om een gevaarlijke bacterie. Legionella zijn bacteriën die verschillende ziekten bij de mens kunnen veroorzaken,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.