De effecten van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) wijzen op een mogelijk verband met het krijgen van de ziekte Parkinson. Onderzoekers leggen in een uitgave van JAMA Neurology de associatie tussen bewusteloosheid als gevolg van een hoofdtrauma met een verhoogde kans op Parkinson.

NAH en Parkinson

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is een vorm van hersenletsel die ontstaan is vanuit een oorzaak buiten het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een val zijn, een klap tegen het hoofd of een ongeval. Parkinson is een hersenziekte waarbij een deel van de hersencellen afsterft. Hierdoor wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast.

Effecten leveren geen uitsluitsel

Onderzoekers Paul Crane en zijn collega’s melden dat 1 op de 16 onderzochte personen met NAH, ergens in hun leven voor een periode van één uur of langer buiten bewustzijn waren geweest. Van deze groep had een deel ook daadwerkelijk Parkinson. Er is weliswaar nog geen uitsluitsel of de NAH bij deze personen de aanleiding is geweest voor het krijgen van Parkinson. Toch suggereert het onderzoek dat de langetermijneffecten van NHA als gevolg van een hoofdtrauma Parkinson kunnen bevorderen.

Hoofdtrauma voorkomen van belang

Volgens Crane kan iemand met een hoofdtrauma en die bewusteloos raakt al een aanzienlijk verhoogd risico hebben op de ziekte van Parkinson in een later stadium van z’n leven. Het signaal dat hij wil meegeven aan mensen is om goed na te denken over de risico’s die we nemen in onze dagelijkse activiteiten, die een gevaar kunnen opleveren voor mogelijk hoofdtrauma.

Bron: JAMA Neurology.