Burgerhulpverleners kunnen mensen met een hartstilstand reanimeren. Reanimatie bestaat uit het opheffen van een hart- of ademhalingsstilstand door het geven van beademing en hartmassage. Hoe meer mensen dit onder de knie krijgen, des te groter de kans op een gezond herstel. Een hart- en/of ademhalingsstilstand vindt immers vaak in huis-, tuin- en keukensituaties plaats.

AED, een levensreddend hulpmiddel

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat waarmee het normale hartritme kan worden hersteld. Burgerhulpverleners leren hiermee te werken op een reanimatiecursus, zo vertelt Annemieke Herberigs van de Hartstichting. “We willen ervoor zorgen dat je overal in Nederland binnen 6 minuten gereanimeerd kunt worden als je een hartstilstand krijgt. Omdat een ambulance het niet altijd redt om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn, is een goed werkend oproepsysteem met voldoende burgerhulpverleners en AED’s overal in Nederland essentieel.”

Een burgerhulpverlener staat paraat bij een hartstilstand in de buurt. Herberigs licht toe: “Zodra via 112 een melding binnenkomt van een hartstilstand, treedt een systeem in werking dat mensen in een straal rondom de melding een sms’je stuurt. Dat sms’je stuurt jou ofwel meteen naar de melding om reanimatie te verlenen, of naar een adres om een AED op te halen om daarmee naar het slachtoffer te gaan.”

AED | Automatisch Externe Defibrillator | Mijn Gezondheidsgids

Reanimatie is niet moeilijk

Herberigs is zelf ook een burgerhulpverlener. “Ik heb al vaak een sms’je gekregen. Ik woon in een drukbevolkte buurt. De ene keer moet ik eerst een AED ophalen, de andere keer direct naar het slachtoffer.” Het is nog niet voorgekomen dat ze daadwerkelijk hoefde te reanimeren. “De ambulance was in alle gevallen snel aanwezig. Als professionele hulpverleners er zijn, hoeft de burgerhulpverlener natuurlijk niet in actie te komen.”

Reanimatie is in principe niet lastig, net als het gebruik van een AED. “Een AED praat tegen je en vertelt je wat je moet doen. Zo’n AED doet namelijk continu metingen en bepaalt dan of er een schok moet worden gegeven of niet, om daarmee het hart hopelijk weer goed aan de praat te krijgen.”

Wist je dat?

  • 300 Nederlanders krijgen elke week een hartstilstand buiten het ziekenhuis
  • 66 jaar is de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers
  • 50% van de slachtoffers heeft nog nooit eerder hartklachten gehad
  • 200.000 burgerhulpverleners zijn in Nederland nodig. Op dit moment staat de teller op bijna 85.000
  • Driekwart van de Nederlanders kan niet reanimeren