Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks. Het gebruik van deze apparaten kort voor het slapen gaat gepaard met minder en slechter slapen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS), Universiteit Utrecht.

Licht in relatie tot onze biologische klok

Licht regelt in belangrijke mate onze biologische klok. De meeste recent ontwikkelde lichtbronnen zenden meer blauw licht uit dan traditionele kunstlichtbronnen. Denk hierbij aan tablets, mobiele telefoons, led-tv’s en ledlampen. Het slechtere slapen wordt mogelijk veroorzaakt door het blauwe licht van deze schermen, maar een causaal verband kan met dit soort onderzoek niet worden onderzocht. De onderzoekers wijzen erop dat het ook mogelijk is dat mensen tijdens het gebruik van deze schermen meer alert zijn, waardoor ze minder snel in slaap vallen. Of dat ze de tablet of telefoon gaan gebruiken, omdat ze niet in slaap kunnen vallen. Ook is nog niet bekend of het blauwe licht de oorzaak is van andere gezondheidseffecten op langere termijn.

Tv kijken voor het slapen

In dit onderzoek is ook gekeken naar het televisiegebruik. Een grote meerderheid van de respondenten kijkt iedere avond of een paar avonden per week tv in het uur voor het slapengaan. Televisiekijken voor het slapengaan leek in deze studie niet samen te hangen met een verandering in slaap.

Verder onderzoek

Het onderzoek heeft voor het eerst een relatief groot aantal volwassenen hierover geraadpleegd (bijna 16.000). Omdat eruit blijkt dat veel mensen kort voor het slapengaan schermen gebruiken, adviseren de onderzoekers verder onderzoek naar de relatie met slaap en mogelijke gezondheidseffecten op de lange termijn.

Bron: RIVM