De laatste jaren zijn seksrobots steeds meer in ontwikkeling. Dit zijn poppen waarmee op realistische wijze de liefde kan worden bedreven. Maar is deze ontwikkeling wel zo wenselijk voor de maatschappij? Onderzoekers van de St. George’s University Hospitals National Health Service en de Women’s Health Academic Centre zochten het uit.

Potentiële gezondheidsvoordelen

Voor hun studie, die onlangs is verschenen in BMJ Sexual & Reproductive Health, analyseerden de wetenschappers informatie uit databases en spraken uitgebreid met multidisciplinaire experts.

Al snel werd duidelijk dat er nog geen specifieke literatuur bestond over de effecten van seksrobots op de gezondheid. Toch slaagde het team erin om de meest gehoorde potentiële voordelen van seksrobots samen te vatten. Ten eerste was dit het feit dat zij mogelijk tot veiligere seks zouden leiden, daarnaast zouden zij een therapeutisch potentieel bieden en een manier vormen om pedofielen en andere zedendelinquenten te behandelen.

Potentiële kopers zouden door het gebruik van seksrobots niet langer verleid worden tot sekstoerisme. Ook kunnen de poppen door de wasbare materialen mogelijk weerstand bieden tegen bacteriën en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Twijfels

Harde bewijzen voor deze veronderstellingen ontbreken echter nog, stelt het team. Volgens hen is het nog twijfelachtig of de ontwikkeling van seksrobots daadwerkelijk tot minder geweld en infecties leiden. Ook is het onbekend wie de verantwoordelijkheid neemt in het geval een seksrobot niet goed functioneert of slecht wordt onderhouden.

Een andere aanname waarover nog veel discussie bestaat, is dat mensen die niet in staat zijn om plezierige of gezonde seks te hebben, bijvoorbeeld als gevolg van een erectie- of intimiteitsprobleem, van de robots zouden kunnen profiteren. De wetenschappers stellen dat de poppen ook averechts kunnen werken. Een voorbeeld is het feit dat het al bestaande gebrekkige intimiteitsgevoel zou kunnen worden vergroot, omdat de robots zelf ook geen intieme gevoelens hebben.

Wat betreft de bewering dat seksrobots een “makkelijke oplossing” zouden zijn voor seksueel geweld, zegt het team dat de poppen deze driften wellicht ook zouden kunnen versterken, met mogelijk verslavend gedrag als gevolg.

Ook zouden de ‘perfect uitziende’ robots een negatieve impact kunnen hebben op het zelfbeeld en de waarneming van iemand over wat ‘normaal’ is kunnen beïnvloeden.

Zorgen over seksrobots

Het team concludeert dat hoewel seksrobots potentieel een aantal gezondheidsvoordelen kunnen hebben, deze nog wel gepaard gaan met twijfels en zorgen.

Er is dan ook diepgaand onderzoek nodig om te bekijken in hoeverre seksrobots daadwerkelijk therapeutische of klinische waarde kunnen hebben. Tot dan, dienen zij niet te worden gebruikt in behandelingen.