Ga naar de audio-versie

Het vermogen om details te onthouden wordt minder op het moment dat iemand de middelbare leeftijd bereikt. De oorzaak van deze ‘vergeetachtigheid’ ligt in de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Bij ouderen wordt informatie vaker verwerkt op basis van emoties. Dit verklaren wetenschappers van McGill University in het wetenschappelijk vakblad NeuroImage.

Gezichtsherkenning test

De 112 personen (19 -76 jaar) in het onderzoek hadden nooit eerder te kampen met neurologische of psychologische aandoeningen. Ze moesten meerdere tests doen op een projectiescherm, waarbij zij moesten aangeven waar en wanneer zij een willekeurig gezicht hadden gezien.

Jongvolwassenen bleken ten opzichte van personen op middelbare leeftijd en senioren, meer aandacht voor details te hebben. Op fMRI-scans van het actieve deel van het brein zagen de onderzoekers dat jongvolwassenen hun visuele cortex gebruikten. Dit in tegenstelling tot de rest.

De visuele cortex ontvangt informatie vanuit de ogen, wat erop duidt dat jongvolwassenen meer aandacht hebben voor details als ze ergens naar kijken. Bij personen van middelbare leeftijd en ouderen werd de prefrontale cortex actief. Dit deel van de hersenen is meer gericht op emoties en gedrag. Deze laatste twee groepen zouden dus veel meer letten op hoe iets of iemand op hun overkomt.

Verklaring voor vergeetachtigheid

Veranderingen in de hersenactiviteit van ouderen worden in verschillende onderzoeken aan het licht gebracht. Deze zijn er in de meeste gevallen op gericht om symptomen van dementie te verklaren. In dit onderzoek bestond de testgroep uit “gezonde personen” en laten de resultaten zien dat vergeetachtigheid meer te wijten is aan de manier waarop ouderen informatie verwerken: namelijk op basis van emoties.

Meer aandachtgericht denken

Volgens onderzoeker Natasha Rajah kan meer aandachtgericht denken ervoor zorgen dat ouderen details onthouden. Door geconcentreerder te kijken naar objecten en personen, zal een beoordeling meer gemaakt worden op basis van details.

Bron: NeuroImage

Luister hieronder naar de audio-versie van dit nieuwsbericht