Een griepje lijkt onschuldig, maar volgens onderzoekers van the Institute for Clinical Evaluative Sciences en Public Health Ontario blijkt niets minder waar te zijn. Het influenzavirus zou het risico op een hartaanval mogelijk met zes keer kunnen vergroten.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs verschenen in the New England Journal of Medicine.

Bijna 20.000 griepgevallen

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers griepgevallen van bijna 20.000 volwassenen in Ontario tussen 2009 en 2014. Na laboratoriumonderzoeken werd duidelijk dat deze allen waren veroorzaakt door het influenzavirus.

Van de deelnemers hadden 332 een behandeling voor een hartaanval ondergaan. Deze hadden zij binnen een jaar na de besmetting met het griepvirus gekregen.

Griep en hartaanval

Uiteindelijk zagen de wetenschappers dat er een duidelijk verband bestond tussen een acute infectie aan de luchtwegen– en het griepvirus in het bijzonder – en een verhoogd risico op een hartaanval.

Meer specifiek bleek de kans zes keer groter te zijn in de eerste week na de infectie met het virus. Daarbij bleken sommige mensen meer risico te lopen dan anderen. Het meest kwetsbaar waren 65-plussers, mensen die waren geïnfecteerd met het type B-griepvirus en degenen die nog niet eerder een hartaanval hadden ervaren.

Belang vaccinaties

Het team concludeert dat de resultaten van hun studie de uitkomsten van eerdere studies bevestigen. Zo toonden deze aan dat griepvaccinaties samengaan met een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Ze stellen dat mensen er alles aan zouden moeten doen om te voorkomen dat ze het virus oplopen, door bijvoorbeeld extra op hygiëne te letten en zich te laten vaccineren. Met name de groepen die risico lopen op een hartaanval zouden deze voorzorgsmaatregelen moeten nemen. En indien ze toch de griep oplopen, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.