Blijf op de hoogte

Vrouwenbesnijdenis, hoe staat Nederland ervoor?

Vrouwelijke genitale verminking is de term die gebruikt wordt voor vrouwen- of meisjesbesnijdenis. Wereldwijd zijn er tussen de 100 en 140 miljoen vrouwen besneden, waarvan in Nederland 30.000. Sinds de jaren 90 heeft Nederland te maken met immigranten uit Afrikaanse landen waar vrouwenbesnijdenis veelvoorkomend is.

Er lopen 3 miljoen meisjes de kans besneden te worden, waarvan 40 á 50 in Nederland. Deze kans wordt realistisch wanneer ze hun land van herkomst bezoeken. Er zijn geen aanwijzingen dat in Nederland het verschijnsel van vrouwenbesnijdenis voorkomt.

Voorlichting over meisjesbesnijdenis

Expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos is door de overheid aangewezen als landelijk kenniscentrum meisjesbesnijdenis. Diana Geraci, VGV projectleider, vertelt waarom de Nederlandse aanpak werkt: “We hebben hier een goede keten neergezet van preventie, signalering en wetshandhaving. De crux is samenwerking tussen alle partijen, waarbij de betrokkenheid van sleutelpersonen uit de gemeenschappen zelf cruciaal is.”

Deze sleutelfiguren zijn getraind om voorlichting te geven, bijvoorbeeld over gezondheidsgevolgen van vrouwenbesnijdenis, waar je terecht kunt voor gezondheidsklachten of reconstructies, en de strafbaarheid in Nederland. Zij zijn onmisbaar om een attitudeverandering binnen de gemeenschap zelf tot stand te brengen.

Ketenbenadering van vrouwenbesnijdenis

Deze ketenbenadering is internationaal bekend als de Dutch Chain Approach. Zo is er ook vanuit het buitenland interesse voor de ‘verklaring tegen meisjesbesnijdenis’ die ondertekend is door het ministerie van Justitie en VWS. Deze verklaring wordt door jeugdverpleegkundigen gegeven aan families die op vakantie gaan naar het land van herkomst. Zij kunnen dit als argument gebruiken naar familie toe, om te tonen dat vrouwenbesnijdenis in Nederland strafbaar is.

Een hersteloperatie bij genitale verminking

Vrouwen die in Nederland kiezen voor een hersteloperatie, moeten deze meestal zelf betalen. Alleen verminkingen van het vrouwelijk geslachtsorgaan die ‘in het oog springen’ worden vergoed. Een werkgroep op initiatief van de beroepsgroepen voor gynaecologen en plastisch chirurgen is bezig met een protocol over reconstructieve chirurgie. In een kamerbrief van april 2014 geeft minister Schippers van WVS aan dat, zodra dit protocol is afgerond, zij hersteloperaties van genitale verminkingen onder de zorgwet zal brengen.

Gerelateerde artikelen

De menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies…

De meeste mensen ondergaan medische zorg en behandelingen het liefst dichtbij huis en in een vertrouwde omgeving. Toch wijkt een deel van de Nederlanders met een onvervulde kinderwens uit naar…

Voor wie het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, biedt de medische wetenschap steeds vaker uitkomst. Niet iedereen kan echter overal terecht. “Nederland kent voornamelijk klassieke protocollen…

Een onvervulde kinderwens is confronterend. Stellen bij wie het niet lukt om zelf zwanger te worden, komen bijna dagelijks in aanraking met baby’s en kinderen. Hoewel een op de zes…

Zwanger worden is niet voor iedereen op de natuurlijke manier mogelijk. Wanneer dit het geval is, kan een fertiliteitstraject uitkomst bieden. Deze zorg moet patiëntgericht zijn en begint altijd bij…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.