Blijf op de hoogte

We hebben geen 6, maar 27 verschillende emoties

Psychologen hebben lang gedacht dat onze emoties zijn onder te verdelen in 6 hoofdcategorieën: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing. Maar onderzoekers van de University of California veronderstellen dat het anders zit. Er zouden geen 6 maar wel 27 verschillende groepen te onderscheiden zijn.

De studie is recent gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Van geboorten tot seks

Voor het onderzoek keken 835 mensen naar korte videoclips. Deze filmpjes waren speciaal gemaakt met het doel bepaalde gevoelens op te roepen. Voorbeelden van thema’s die voorbijkwamen waren geboorten, trouwerijen, risicovolle stunts, overlijden, natuurrampen en seks.

Vervolgens werden de deelnemers opgesplitst in 3 groepen. De eerste groep moest hun reactie op de videoclips eerlijk en open beschrijven. Aan de tweede groep werd gevraagd de filmpjes te rangschikken naar sterkte van de emoties die gevoeld werden. De laatste groep werd gevraagd hun reacties te rangschikken naar tegengestelden, zoals dominant en onderdanig of positief en negatief. De wetenschappers ontdekten dat ze konden voorspellen hoe de mensen de video’s zouden beoordelen, gebaseerd op de emoties die de voorgaande deelnemers hadden omschreven.

27 categorieën

Uiteindelijk kwam het team tot de conclusie dat de participanten over het algemeen hetzelfde reageerden op de videoclips. De gegevens stelden hen in staat om 27 verschillende categorieën aan emoties te onderscheidden:
– Adoratie
– Afschuw
– Amusement
– Angst
– Bang
– Bedroefd
– Bewondering
– Empathische pijn
– Esthetische waardering
– Horror
– Interesse
– Jaloers
– Kalmte
– Nostalgisch
– Ongemak
– Ontzag
– Opwinding
– Plezier
– Romantisch
– Seksuele opwinding
– Sympathie
– Tevreden
– Triomfantelijk
– Vermaak
– Verveling
– Verward

Emoties
Lees ook: mensen herkennen emoties in diergeluiden

Elke emotie een kleur

Vervolgens maakten de wetenschappers door middel van innovatieve modellen en visualisatietechnieken een interactieve kaart van menselijke emoties. Deze liet zien hoe de categorieën aan elkaar verbonden waren en geen op zichzelf staande “eilandjes” waren. Ook werd aan elke soort een kleur verbonden.

Rijke emoties

Volgens de onderzoekers zijn emoties veel rijker dan voorheen werd aangenomen. Ze hopen dat de studie andere wetenschappers zal helpen om de emoties die onder stemmingen liggen, preciezer te begrijpen. Dit zou kunnen leiden tot betere psychiatrische behandelingen en meer inzicht in de neurologische basis van gevoelens.

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.