Kom jij ook altijd aan gedurende de wintermaanden? Onderzoekers van the University of Alberta veronderstellen de verklaring hiervoor gevonden te hebben. De extra kilo’s zouden niet te maken hebben met de feestdagen, maar met het gebrek aan zonlicht.

De resultaten van de studie zijn onlangs verschenen in het tijschrift Scientific Reports.

Onderhuids vet

Voor hun studie keken de wetenschappers naar het effect van zonlicht op het onderhuidse vet. Dit zijn witte vetcellen die zich onder de huid bevinden.

De onderzoekers analyseerden het zogenoemde witte vetweefsel. Dit type vet speelt een belangrijke rol bij de regulatie van het metabolisme. Wit vet staat bekend als “slecht” vet, omdat het calorieën opslaat die idealiter worden verbrand voor energie.

Indien het witte vetweefsel niet goed functioneert, kan het leiden tot obesitas, diabetes en hartziekten.

Zonlicht en wit vetweefsel

In eerste instantie probeerden de onderzoekers een manier te vinden om deze witte vetcellen op zo’n manier te bouwen dat ze insuline produceren in het geval ze aan licht worden blootgesteld. Maar gaandeweg ontdekten ze per toeval dat de cellen neigden te krimpen onder invloed van het blauwe licht van de zon. Dit is het zichtbare licht dat de stemming en aandacht van mensen gedurende de dag bevordert.

Kleinere vetdruppels

Om deze ontdekking nader te bestuderen, namen de wetenschappers samples van witte vetcellen af bij patiënten die een operatie voor gewichtsverlies moesten ondergaan. Vervolgens bekeken ze het effect van het blauwe zonlicht op de vetcellen.

Uiteindelijk zagen ze dat in het geval het blauwe zonlicht de huid binnendringt en daarmee de onderhuidse vetcellen, vetdruppels in grootte afnemen. Met andere woorden, de cellen sloegen minder vet op.

Vetopslag door gebrek aan zonlicht

De onderzoekers concluderen dat onvoldoende zonlicht vetopslag zou kunnen stimuleren. Hiermee draagt het bij aan de gewichtstoename gedurende de wintermaanden.

Volgens het team openen de resultaten van de studie de weg naar nieuwe behandelingen voor obesitas en diabetes, zoals lichttherapie. De benodigde lichtintensiteit en duur zijn echter nog niet duidelijk.