Simone Verzijl beviel onlangs van haar gezond geboren zoon Thijs. Een mooi wonder na het verlies van een van haar tweelingdochters, drie jaar geleden.

Complicaties bij de zwangerschap

Simone en haar man waren blij verrast toen zij drie jaar geleden zwanger bleek van een twee-eiige tweeling. Tot het in de 23ste week misging. “Bij het routineonderzoek van de gynaecoloog had ik opeens 1 cm ontsluiting. Enorm schrikken, op de 20 weken-echo was alles nog prima. Opeens kregen we te horen: ‘Als de meisjes nu geboren worden, overleven ze het niet’.” Met de ambulance werd Simone in allerijl naar het academisch ziekenhuis vervoerd. Onderweg ging het echter fout. “Mijn bloeddruk daalde enorm. Toen ik bijkwam in het ziekenhuis stonden er acht mensen om me heen en had ik overal infusen.” Met weeënremmers werd geprobeerd Simones zwangerschap te rekken. “Ook al waren er risico’s voor mij, we wilden de zwangerschap verlengen en zo vechten voor het leven van onze kinderen. Bij 26 weken was het erop of eronder.”

Onverwachts overlijden…

Na 25 weken en vier dagen was er echter geen houden meer aan: de bevalling zette door. Toen de hartslag van een van de meisjes wegzakte, werd met spoed een keizersnee ingezet. “Floor en Guusje kwamen allebei levend ter wereld, maar werden meteen naar Intensive Care gebracht. Ondanks ademhalings- en hartproblemen leek het goed te komen – door medicatie en een hartoperatie, tot Floor na 12 dagen onverwachts overleed. Omdat we in een Ronald McDonald huis sliepen, hebben we alles meegemaakt. Floor is op mijn borst gestorven.”

De geboorte van zoon Thijs

Hoe verschrikkelijk ook, Simone en haar man moesten door en er helemaal voor Guusje zijn. Dankzij de medische wetenschap kwam hun dochter na drie maanden gezond thuis. Twee jaar later leek een tweede zwangerschap een risicovolle beslissing, maar het stel ging er toch voor. Met zorgvuldige medische begeleiding werd pasgeleden, na 38 weken zwangerschap, zoon Thijs geboren, gezond en wel. “Wij zijn de medici ontzettend dankbaar. Voor een kind heb je een wonder van boven nodig, maar soms ook een wonder van beneden.”