Aerobics en krachttraining kunnen de levensverwachting van ex-borstkankerpatiënten mogelijk verlengen. Dat blijkt uit onderzoek van the University of Southern California, onlangs verschenen in the Journal of Clinical Oncology.

Kanker en het metabolisch syndroom

Onderzoek heeft aangetoond dat een kankerbehandeling vaak samengaat met het metabolisch syndroom. Hieronder valt een cluster van aandoeningen, namelijk hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, obesitas, een verhoogde bloedsuikerspiegel en insulineresistentie.

Ex-borstkankerpatiënten met het metabolisch syndroom hebben vaak een slechtere levensverwachting. De wetenschappers wilden bestuderen in hoeverre beweging dit effect kan omdraaien.

Driewekelijkse training

Aan de studie namen in totaal 100 mensen deel die minder dan zes maanden geleden een succesvolle borstkankerbehandeling hadden doorstaan.

Aan het begin van de studie had 46 procent van de deelnemers obesitas en ongeveer 77 procent was gediagnosticeerd met het metabolisch syndroom.

Een deel van de ex-patiënten werd gevraagd om gedurende 4 maanden deel te nemen aan een driewekelijkse een-op-een-training. Deze omvatte gewichtheffen en minimaal 150 minuten aerobics-oefeningen. De overige mensen namen niet deel aan deze trainingen.

Betere gezondheid

Uiteindelijk bleek iedereen die aan de trainingen deel hadden genomen een betere gezondheid te hebben ontwikkeld. Slechts 15 procent van hen had het metabolisch syndroom, vergeleken met 80 procent van degenen die de sessies niet hadden gevolgd.

Daarnaast ontdekten de wetenschappers dat de sporters meer spiermassa en een lager vetpercentage hadden gekregen. Hierdoor verminderde hun risico om een hartziekte te ontwikkelen. Ten slotte was hun bloeddruk met 10 procent verlaagd en hun ‘goede cholesterol’-niveau met 50 procent gestegen.

Belang van beweging

Het team stelt dat de resultaten van hun studie het belang van beweging voor het behoud van een goede gezondheid laten zien. Om de therapeutische mogelijkheden nader te bestuderen, willen ze in de toekomst meer onderzoek gaan doen.