Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Deze reumatische ziekte komt tot stand door een afname van het gewrichtskraakbeen tussen twee botuiteinden. De behandeling hiervan is met name gefocust op pijnbestrijding door middel van medicatie en beweging.

Symptomen en oorzaken van artrose

Normaal functioneert het kraakbeen als een soort smeerolie, dat ervoor zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen. Als het vochtgehalte in het kraakbeen afneemt, ontstaan er symptomen zoals pijnlijke gewrichten, ontstekingen, stijfheid en bewegingsbeperkingen.

Als we ouder worden, neemt de kans op kraakbeenverslechtering verder toe. Hoewel de precieze oorzaak van deze verslechtering onduidelijk is, lijkt het erop dat obesitas, breuken, ontstekingen en bepaalde enzymen een rol spelen. Artrose treft vooral de knieën, heupen, handen en het wervelkolom.

Symptomen van artrose: pijn

Pijnbestrijding door medicatie en beweging

De behandeling van artrose verschilt per persoon en de focus ligt hierbij vooral op pijnbestrijding. Eén methode is beweging: door veel te wandelen, te fietsen of te zwemmen blijven de spieren en gewrichten sterk en soepel. Inactiviteit kan juist leiden tot stijfheid en zorgt voor een vergrote kans op overgewicht. In het laatste geval worden gewrichten extra belast.

Een andere behandeling is acupunctuur, wat de pijn kan verminderen. Dit geldt eveneens voor gewone en ontstekingsremmende medicatie. Hoe heftiger de pijn van de artrose-patiënt, hoe zwaarder het medicijn. Denk aan opiaten of hyaluronzuur of corticosteroïdeninjecties. Als stijfheid lang aanhoudt, kunnen spierverslappers voor verlichting zorgen. Een groot aantal artrosepatiënten zweert bovendien bij voedingssupplementen zoals glucosamine en chondroïtine. Het is echter onduidelijk of deze supplementen het kraakbeen daadwerkelijk verstevigen.

Operaties en implantaties

Eind vorig jaar zijn onderzoekers van onderzoeksinstituut MIRA er in geslaagd om uit stamcellen kraakbeen te kweken, dat ook in het lichaam écht kraakbeen blijft. Dit kraakbeenimplantatie-onderzoek brengt de behandeling van artrose een stap dichterbij. Op dit moment zijn veel mensen echter nog aangewezen op alternatieve behandelingen. In het ergste geval gaat het om een gewrichtsvervangende operatie. Hierbij wordt een verzwakte heup of knie vervangen door een prothese. Dit komt echter vooral voor bij ouderen, aangezien de levensduur van een prothese beperkt is.